Graféngyártás élelmiszerhulladékból seperc alatt
Egy újonnan kifejlesztett technika segítségével egy szempillantás alatt lehet bármilyen széntartalmú anyagból grafént előállítani. Az eljárás ráadásul olcsó.

A Rice Egyetem egyik laboratóriumának újonnan kifejlesztett technikája állítólag egy pillanat alatt és rendkívül olcsón tud szénből, élelmiszer-hulladékból vagy műanyagból grafént előállítani. A hírek szerint a Flash Joule melegítés nevű eljárással a grafithántolásnál vagy a kémiai gőzfázisú rétegleválasztásnál sokkal hatékonyabban lehet létrehozni az értékes anyagot. Az eredmény ráadásul turbosztratikus grafén, amelynek rétegeit a rendezetlen illeszkedésük miatt jelentősen könnyebb szétválasztani egymástól, mint amikor például „hámlasztásos” módszerrel próbálják elkülöníteni őket. Éppen ennek köszönhetően az előbbi metódus költséghatékonyabb.


Az új procedúra lényege annyi, hogy egy egyedi tervezésű reaktorban 10 milliszekundum erejéig 3000 kelvines (több mint 2700 Celsius-fok) forróságot bocsátanak a széntartalmú alapanyagra, és már kész is a friss, ropogós grafén. A szénmentes anyagok légnemű formában hagyják el a helyszínt. Ipari léptékben például az oxigénhez és nitrogénhez hasonló, szökésnek induló elemeket később érdemes lesz rabul ejteni, minthogy értékes gázoknak számítanak.