Gondolkodó robot építi az első marsi hajlékokat
Justinnak már nincs szüksége előre beprogramozott feladatsorra vagy lépésenkénti utasításokra az elboldoguláshoz.

Amikor az emberiség kész lesz arra, hogy átköltözzön a Marsra, némi segítségre azért így is mindenképpen szüksége lesz. A cél érdekében extrém teherbírású, bármilyen körülmények között higgadt, enciklopédikus tudású és megbízható szakértőket kell alkalmaznia.

Például Justint.

A DLR német űrügynökség jelenleg az első marsi emberi „rezidencia” megépítésére trenírozza a humanoid robotot. A mérnökök már több mint egy évtizede finomítgatják a szerkezet fizikai tulajdonságait: Justin már egyes szerszámok kezelésére, fényképek készítésére és feltöltésére, repülő objektumok elkapására és az akadályok közötti elmanőverezgetésre is képes. Az alkotók most a mesterséges intelligenciáját is kicsit felturbózták, és így egy további készségre is szert tett az android.

Megtanult gondolkodni.

A legtöbb robotnak előre beprogramozott feladatsorra vagy lépésenként kiadott utasításokra van szüksége a működéshez. Justin ezzel szemben komplex feladatokat is el tud végezni a bolygó felszínén külső utasítás nélkül. Objektumfelismerő szoftvere és a számítógépes látása lehetővé teszi, hogy felmérje környezetét, és olyan „megbízatásokat” is el tudjon végezni, mint a gépek tisztítása és karbantartása, a berendezések ellenőrzése, valamint a különböző objektumok cipelése.

De lássuk a paramétereit!

Név: Justin. Ez egy szójáték, mivel a robot még épp időben, vagyis angolul „just in time” készült el egy 2006-os kereskedelmi bemutatóra.

Magasság: Kb. 190 cm.

Tömeg: Nagyjából 200 kg.

Emelőerő: Karonként kb.14 kg.

Különleges képesség: Kávé- és teafőzés.

Szemek: Justin fejében magas felbontású kamerák és beültetett szenzorok teremtik meg a háromdimenziós képet.

Szonda: A robot komputerekkel és adatgyűjtő állomásokkal is szinkronizálni tudja magát.

Erőnlét: Justin idővel arra is képes lesz, hogy önmaga csatlakoztassa akkumulátorát egy napenergiás egységbe a feltöltődéshez.

Kéz: A robot nyolc ízületes ujjaival ügyesen forgatja a szerszámokat.

Alap: Justin protokolljai magában a gépben helyezkednek el, és így az összetett feladatokat a kommunikációs kapcsolat megszakadása esetén is végre tudja hajtani.

Kerekek: A DLR szerint a robot kerekei elméletileg bármilyen tereppel megbirkóznak, és egy aktív vulkánon már tesztelte is őket.