Gigászi naphőerőmű épülhet Dél-Ausztráliában is
A legkisebb földrész maholnap teljesen átállhat a megújuló energiára.

Nem elég, hogy Dél-Ausztrália kormánya a közelmúltban egyességet kötött Elon Muskkal, hogy megépítik a világ legnagyobb akkumulátortároló létesítményét, a kabinet már most eltökélte, hogy Port Augusta városa környékén egy monumentális naphőerőművet is ki fog alakítani.  A tervezett naphőerőmű 150 megawatt energiát generálna, és 700 munkahelyet teremtene.

Amikor napenergiáról beszélünk, a legtöbb embernek a háztetőkön elterülő napelemek jutnak az eszébe.

A naphőerőművek másként működnek.

Egy Tunéziába tervezett hasonló objektum ismertetésekor már leírtuk a folyamatot, de jelentősége miatt talán érdemes ismét feleleveníteni a tudnivalókat. Szóval a lényeg:

A napelemek helyett a naphőerőművek hatalmas tömeg tükröt használnak, amely a beérkezett napfényt egy központi, megolvadt sóval teletömött toronyra fókuszálja. A só óriási mennyiségű hőt képes felszívni magába, amelyet később akár villamos energiává is át tud alakítani. Az ilyen rendszerek legfontosabb előnye, hogy esetükben az energiakibocsátás szabályozható. A megolvadt só órákon át vagy akár napokig tárolhatja a hőenergiát, és igény szerint fel is szabadíthatja azt. A naphőerőművek 24 órán át képesek termelni a villamos energiát, és egyensúlyba hozni az energiarendszert.

Ezzel a projekttel Dél-Ausztrália az elkövetkező évtizedben közel 100 százalékban átáll a megújuló energiára. Musk akkumulátortelepével kombinálva a szövetségi állam a fosszilis energiahordozókból származó energiája nagy részét megújuló forrásokra cserélheti. Az építés 2018-ban várhatóan megkezdődik, és ha nem jön közbe semmi, az erőművet akár már 2020-ban működésbe hozhatják.

Amennyiben ez megtörténik, az összes kormányzati létesítmény 100 százalékban zöld energiával működhetne, és a helyi lakosok számára is el lehetne valamennyit különíteni a környezetbarát erőforrásokból.