hirdetés
hirdetés

Repülés

Gigant a vízben

Brutális méretű második világháborús német Messerschmittre talált egy búvár 61 méter mélyen a tengerben Szardínia partjainál. A gépet majd 70 éve lőtte le egy brit repülőgép.

hirdetés

Az 1942 és 1944 között használt Messerschmitt 323, az "Óriás", a legnagyobb második világháborús szállítógép volt. 55,2 méteres fesztávjával, 6 motorjával, 10,1 méteres magasságával, 28,5 méteres hosszával a levegő óriása volt, nem véletlenül kapta a Gigant nevet. Több mint 12 tonnát tudott a magasba emelni, könnyűszerrel tudott akár 2 tankot vagy 120 teljesen felszerelt katonát elszállítani. Viszont lomha volt és könnyen sebezhető. Összesen 213 darabot készítettek belőle, de csak Észak-Afrikában egyetlen napon 14-et lőttek le a szövetségesek közülük.

A mostani felfedezés legfőbb értékét az jelenti, hogy mára nem maradt „túlélő" Me-323 – mondta el Cristina Freghieri búvár, a felfedező a The Telegraphnak. Sikerült pontosan azonosítani a vízben talált roncsot, a forrásokból pedig kiderült, hogy 1943. július 26-án lőtte le egy brit Beaufighter vadászrepülőgép, amikor a szardíniai német bázisról felszállt a toszkánai Pistoia felé. A gép katonákat szállított, amikor lezuhant, még sikerült a lápos területen rövid időre fennakadnia, néhány katona ki is tudott mászni és partra vergődtek, de a többség elsüllyedt a repülővel együtt.

Karosszék

Szardínia partjainál rövid időn belül ez a második fontos második világháborús roncs-felfedezés. Júniusban az olasz haditengerészet zászlóshajóját, a tragikus sorsú Romát sikerült felfedezni. Az olasz flotta főerői Carlo Bergamini tengernagy vezetésével 1943 szeptemberében kifutottak La Speziából, hogy a Salernónál partra szállt szövetségesek hídfőjét támadják.

Valójában Szardínia felé tartottak, hogy - az olasz vezetés reményei szerint - megőrizzék Olaszország függetlenségének legalább a látszatát. A németek azonban előttük odaértek, s ettől kezdve az olasz flottát ellenségként kezelték. A Roma ellen legújabb csodafegyverüket, a Fritz X távirányítású siklóbombát vetették be. A hajót több találat érte, majd kettétört és elsüllyedt, mintegy 750-en haltak meg.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115329] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés