hirdetés
hirdetés

Régészet

Géta aranykincs az Al-Dunánál

Felbecsülhetetlen értékű aranykincsre bukkantak a Szófiától mintegy 400 kilométerre északkeletre lévő Szvestari közelében.

hirdetés

Az állatmotívumokkal díszített aranytiarát, a kígyófejben végződő arany karkötőket géta uralkodó sírjában találták meg. Az aranytárgyak között a tiarán és a karkötőkön kívül arany lófej, aranygyűrű, 44 nőalak-ábrázolás, és 100 aranygomb is volt. A Kr. e. IV. század végéről, a Kr. e. III. század elejéről származó kincsek a trák törzsekhez tartozó géták eddig megtalált mintegy 150 sírja közül a legnagyobb temetkezési helyéről került elő. Az Al-Duna környékén élő géták szoros kapcsolatban álltak a hellenisztikus világgal és ez tárgyaikon is jól tükröződik.

Diana Gergova ásatásvezető, a Bolgár Nemzeti Intézet trákszakértője az AFP-nek elmondta, a sír mérhetetlen gazdagsága azt jelzi, hogy a géták nagy uralkodójának, Kotelasznak a nyughelyét fedezték fel. Mikén a Folytatódik a trák sikersztori című posztban is írtam, a trákokról igen keveset tudunk. Annyi bizonyos, hogy a Kr. e. 6. századtól már belakták a mai Bulgária, Románia, Észak-Görögország és Törökország európai részének területét. Habár a makedónok-görögök igyekeztek hatalmuk alá hajtani őket, ez sohasem sikerült.

A trákok, akiket nagyhatalmú, harcos, csodálatos aranykincseket felhalmozó királyok irányítottak, végül a Római Birodalomban romanizálódtak. A most feltárt sír az úgynevezett Szvestari Sír közelében van, és amannál gazdagabb, pedig már a Szvestari Sír is a Világörökség része, mivel a géta sírépítmény falait csodálatos és egyedülálló félig ember-, félig növényi-női alakokkal díszítették.

Karosszékben
Kotelasz, más néven Godila nem tudott ellenállni a makedónok nyomásának és II. Philipposznak, Nagy Sándor apjának vazallusa lett, amit azzal is megpecsételtek, hogy Philipposz feleségül vette Kotelasz lányát, Medát. Ez azonban nem volt nagy újság Philipposz életében tekintve, hogy hét felesége is volt. A géták alávetettsége mindazonáltal nem érintette a trák törzsek egészét, sőt, tekintve az uralkodóval együtt eltemetett aranykincset, a gétáknak sem okozhatott súlyos károkat.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[118325] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés