hirdetés
hirdetés

Mozdulat

Gesztusvezérelt drónok

Az MIT munkatársai szerint a drónok hadonászással az eddigi módszereknél intuitívabban működtethetők.

hirdetés

Gesztusvezérlésen alapuló drónirányító technológián dolgozik az MIT CSAIL. Az új rendszer joystick vagy érintőképernyő helyett az operátor karmozdulataira támaszkodik.

A taglejtések felismerése a bicepszre és a tricepszre rögzített, hordható mozgás-, illetve izomérzékelők (elektromiográfiás, avagy EMG-szenzorok) segítségével történik. Egy ugyanilyen szenzorokat tartalmazó, alkarra húzott készülék is a találmány alkotóelemét képezi. A működtetés folyamán a rendszer illetékes algoritmusai ezeken az érzékelőkön keresztül alkotnak képet a felhasználó mozdulatairól.

Forrás: MIT CSAIL

Az értelmezhető gesztusok között szerepel például az integetés, a kézfej ökölbeszorítása, illetve a karnyújtás is. A technológia használatához állítólag nincs szükség offline kalibrálásra vagy személyre szabott „kiképzésre”.

A CSAIL módszere mindazonáltal még nem forrott ki teljesen.

A csapat egyik tesztje keretében egy Parrot Bebop 2 drón csak a számára prezentált több mint 1500 gesztus 82 százalékára tudott reagálni. Ez ígéretes arány, de a kritikus szituációkban ennél mindenképpen megbízhatóbb megoldásra lesz szükség.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés