Lézerrel irtja a gyomot egy amerikai cég robotja
A szántóföldeken tenyésző, kártékony növények lézeres eltávolításához fejlesztett ki tökéletesen automata haszongépjárművet egy seattle-i vállalat.

Lézerrel gyomtalanít egy Carbon Robotics nevű, seattle-i (USA) cég négy kerekű és 4,3 tonna tömegű automatája. A gép a GPS és a számítógépes látás technológiáit alkalmazza, hogy a szántóföldön eligazodjon.

A jármű saját, fedélzeti szuperkomputerére, valamint magas felbontású kameráira hagyatkozik a nemkívánatos növények beazonosításához, majd pedig 8 darab, 150 wattos, szimultán működő lézerrel megsemmisíti őket. A gyilkos hőenergia egészen pontosan a gaz merisztémáját (osztódó szövetét) célozza meg. Ez a módszer állítólag óránként akár 100 000 darab gyomnövény kiiktatását is lehetővé teszi.

Forrás: Carbon Robotics

Az egyébként dízellel hajtott, ám tökéletesen önműködő jármű (a tankolás idejét leszámítva) megszakítás nélkül, éjt nappallá téve tudja folytatni a munkát, és az általa kibocsátott sugarak a termőföld mikrobiológiai ökoszisztémáját sértetlenül hagyják.

Ugyan a Carbon Robotics csak nemrég, 2018-ban vágott neki a gyomirtó robot kifejlesztésének, azóta az üzlet már beindult, mi több, a gép 2021-es modelljeit már el is kapkodták. Mind ennek ellenére az érdeklődőknek nincs miért elcsüggednie, hiszen a 2022-es széria példányaira akár most is leadhatják az előrendeléseiket.