hirdetés
hirdetés

Hogyan működik?

Galamb Street View

A galambokra szerelt kamerával német városok utcáiról, házairól készültek légi fotók, amelyeket képeslapokként adtak el. A német feltaláló 1908-ban szabadalmaztatta eljárását.

hirdetés

Julius Neubronner Kronbergben Frankfurt közelében működtette patikáját. Éppen 110 évvel ezelőtt, 1903-ban kezdte a közeli Falkenstein szanatórium postagalambokkal elküldeni neki a receptjeit, s mire a küldönc megérkezett, a patikaszer már készen várta – idézi fel a különös történetet a DailyMail.

A dolog sikeresen működött is három éven át, míg a szanatórium be nem zárt. Ekkor Neubronner betanította galambjait arra, hogy sürgős, legfeljebb 75 grammos (2.6oz) gyógyszerszállítmányait juttassák el hozzá a Frankfurtban lévő nagykereskedelmi lerakatából. Történt egyszer azonban, hogy az egyik galamb eltévedt a nagy ködben és nem érkezett meg. Négy héttel később előkerült egészségesen, sőt igen jól tápláltan.

A patikust furdalta a kíváncsiság, merre röpködhetett a madár (később megtudta, hogy egy wiesbadeni szakács vendégszeretetét élvezte). És mivel a fotózás volt a szenvedélye, nem csoda, ha az az ötlete támadt, hogy minikamerát rögzíthetne egy madárra. Miután sikeresen tesztelt vonaton és szánkózás közben egy Ticka órakamerát, Neubronner doktor megkezdte egy olyan könnyű, miniatűr kamera kifejlesztését, amelyet egy galambra lehet erősíteni, vagyis nem lógnak belőle kábelek, és nincs fémtokba zárva. Neubronner végül több, 30-75 gramm (1.1-2.6oz) súlyú, fatokba zárt, időzített önkioldós panoráma-fényképezőgépet fejlesztett ki és trenírozta be madarait annak viselésére.

Először 1907-ben nyújtott be szabadalmi kérvényt Módszer és eszközök a tájak magasból történő fotózásához címmel találmányára, amelyet azonban – mint lehetetlen gondolatot – elutasítottak. 1908-ban újra beadta a kérvényt, de immár képeket is mellékelt hozzá. A szabadalmat elfogadták. Légi felvételeit kiállításokon mutatta be 1909 és 1911 között, Drezdában és Párizsban díjakat is nyert velük.

Karosszékben
Miként Világháborús postagalamb kódolt üzenetet hozott című posztban is írtam, postagalambokat előszeretettel használták mindkét világháborúban katonai célokra, mivel a madár képes 128 km/órás sebességgel akár 1100 kilométeres távolságot is megtenni. A RAF 250 ezer postagalambot képezett ki a II. világháborúban. A madarak olyan komoly segítséget nyújtottak, hogy közülük harminckettőt Dickin-medállal tüntettek ki.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés