Frissítő újdonságok kerti tálalásban
Június 19-én tartotta meg a Varinex Zrt. szokásos nyár eleji KertyParty rendezvényét.

Sok éves hagyományt követve invitálta partnereit, ügyfeleit a Varinex Zrt. budapesti Kőszeg utcai székhelyére, hogy június 19-én egy kerti parti keretében „frissítő újdonságokat” mutassanak be kollégáik az érdeklődő szakembereknek.

A rendhagyó eseményen idén mintegy 240-en vettek részt. A – hideg italokkal és grillkolbásszal körített – szakmai előadások szinte teljes egészében átölelték a vállalakozás legfontosabb üzleti területeit. A bemutatókon többek között szó esett a 3D-s nyomtatás, a digitális prototípusgyártás, a mérnöki szimuláció, a tervadatkezelés, valamint az üzleti és a műszaki térinformatika legújabb eredményeiről.

Állják a nemzetközi versenyt

A rendezvényen kiállították a BME Formula Racing Team 2012-es versenyautóját, amelyekkel a hallgatókból álló tervezőcsapat meggyőző versenysikereket ért el a kifejezetten egyetemi csapatok, illetve szigorú szabályoknak eleget tevő járművek számára kiírt versenysorozatban. A tervezők és az építők azonban nemcsak ezt a modellt, hanem a tavalyi és idei tervezésű, a korábbiakhoz képest a karosszéria, a meghajtás vagy az aerodinamika terén is jelentős műszaki változtatásokat, újításokat felvonultató versenyautót is bemutatták.

A legújabb fejlesztés előtérbe állításának az adott különös aktualitást, hogy mostantól a Varinex is támogatója a csapat munkájának. Az együttműködés keretében bizonyos alkatrészek 3D-s nyomtatása történik meg a cégnél, illetve a Varinex tervezői és szimulációs szoftvereit is igénybe fogják venni a műegyetemisták ahhoz, hogy reményeik szerint még tovább javítsák és még sikeresebbé tegyék versenyautójukat.

Élen a 3D-s nyomtatásban

A Varinex kerti partiknak állandó súlyponti témája a 3D-s nyomtatás, ezen belül a gyors prototípusgyártás és szerszámkészítés, a kis szériás gyártás, illetve a 3D-s visszamodellezés, amely terület évről éve új megoldások, gépek bevezetésével bővül a vállalakozás eszköztárában. Most ezeket is működés közben tekinthették meg a résztvevők. A 3D-s nyomtatási és a gyors prototípusgyártási (rapid prototyping, RPT) szolgáltatás mára a mérnökök mellett az építészek, a termékfejlesztők, a formatervezők, a szerszámtervezők, a műanyag fröccsöntők, az orvosok és az ékszerészek számára is új távlatokat nyit meg elérhető költségek mellett.

Június elején rendezték meg Budapesten a 3D Printig Days 2014 elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében tartották meg a Design Terminal, a Varinex és a FreeDee által meghirdetett What-to-print-in-3D? pályázat díjátadóját. A verseny célja a 3D-s nyomtatási technológiával készíthető tárgyak bemutatása és tervezőinek elismerése volt. A beérkezett 33 pályamű közül a zsűri által legjobbnak ítélt 12 alkotást kiállították a kerti partin is.

A pályaművek között találunk ékszereket, generatív formakísérleteket, használati tárgyakat, ötletes eszközöket és házi szobrászati műveket egyaránt. A zsűri a diszfunkcionális modellek és az ipari formatervezés kiemelkedő használati tárgyainak tervei között válogathatott. A szervezők reményei szerint jövőre is kiírják a What-to-print-in-3D? pályázatot a 3D Printing Days rendezvényhez kapcsolódva, hiszen egyre aktuálisabb a kérdés, hogy mit érdemes 3D-ben kinyomtatni, milyen lehetőségeket rejt magában a 3D nyomtatás?