hirdetés
hirdetés

MediTech

Frankenstein rájája – biohibrid robotot fejlesztettek

A lapos állat ihlette furcsa szerzetet később a mesterséges szív előállításához lehetne felhasználni.

hirdetés

Egy tudós csapat épp a minap rántotta le a leplet ráják ihlette bizarr biohibrid robotjáról.

Az élőlényre hajazó, úszó kreatúrát fénnyel lehet működtetni, a fizikumát pedig aranyváz, két szilikon réteg és egy bizonyos genetikailag módosított patkányizom-szövevény alkotja. A Science szaklapban bemutatott robot mérete nagyjából megegyezik az amerikai ötcentesével (ennek átmérője 21,21 mm). A kutatók szerint a projekt gyökeresen új lehetőséget kínál a robotikai mérnökök számára, akik folyamatosan lágyabb anyagokat keresnek az állatok bonyolult, finoman hangolható mozgásának leképezéséhez.

Egy külsős robotikai szakember a Popular Mechanics magazinnak úgy fogalmazott, hogy a rájarobot megépítésének kulcsát a patkány izomszövetek felhasználása jelentette, mert egyébként a jelenleg elérhető elektronikával és motorokkal ormótlanabb és kevésbé manőverezhető lett volna a találmány. A mozgékonyság mellett a robot irányításáért is az izmok a felelősek. Az izmok sejtjeit optogenetika felhasználásával változtatták meg. Ez az új génmódosító módszer fényérzékennyé teszi a sejteket. A szakemberek így már fénnyel is mozgatni tudják a hibrideket: míg a gyorsabb villogás a teremtény uszonycsapkodását is sebesebbé teszi, a csupán egyik oldalra irányított sugarak fordulásra kényszerítik a szerzetet. 

A robot a Harvard’s Disease Biophysics Group Kevin Kit Parker által vezetett projektje.

Ahogy Parker azt a Popular Mechanicsnak elmagyarázta, a csontváz azért készült aranyból, mert jelen esetben ez az anyag rendelkezett kellő tulajdonságokkal a visszarúgáshoz, „amivel a mellúszók az eredeti pozícióba lökődtek vissza.” Parker az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign-i fakultásával, a Michigani Egyetemmel és a Stanford Egyetem Medical Centerrel együtt dolgozott a „rája-bot” kifejlesztésén. A tudós fő célja a kis szerkezettel, hogy valamikor majd biomechanikus emberi szívet tudjon létrehozni a segítségével.

Forrás: PopSci

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Fortune)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés