Franciaországban is bemutatkozott Pepper, a humanoid robot
Az előzékeny szerkezet a boltokban ösztönszerűen segít a vevők számára kiválasztani az ideális terméket.

Pepperről, a humanoid robotról először több mint egy évvel ezelőtt, 2014. június 14-én hullott le a lepel egy konferencián. A szerkezetet a nagyközönség másnap ismerhette meg, amikor a japán SoftBank Mobile boltokban is tiszteletét tette.

Bár először arról szólt a fáma, hogy Pepper 2015 februárjától fog kereskedelmi forgalomba kerülni, végül csupán június 20-án lépett piacra az android. A robot végül átlépte a japán határokat, és Franciaországban is megvetette a lábát.

A masinát karöltve az Aldebaran Robotics és a SoftBank Mobile elsősorban üzleti célokra hozta létre. Különösen intuitív egyéniségként Pepper a boltokban az után, hogy üdvözli a vásárlókat, még az áruk kiválasztásában is nagy segítségükre válhat. Az emberszerű robot képes eligazítani az ügyfeleket a terjedelmes üzletekben, és odavezetni őket a számukra ideális termékekhez. Ha esetleg, ad absurdum Pepper egyedül a saját ügyfélkapcsolat-kezelésére (CRM), értékesítési eszközeire és az előre beprogramozott információkra támaszkodva kudarcot vallana, egyből hív egy illetékes dolgozót.

A szerkezet határozottan megváltoztatja a vásárlói élményt.

A robot a bolt teljes választékát és az összes szolgáltatását képes megismertetni a vevőkkel. Interaktív animációk és bemutatók segítik elő Pepper munkáját. Franciaország Claye-Souilly régiójában, a robotot már számos Carrefour üzletben hadrendbe állították.

Amellett, hogy a humanoidok a fogyasztóknak segítenek kiválasztani az optimális terméket, még különböző recepteket és borokat is javasolnak a vevők számára. A modellek egyik specialitása, hogy képesek beazonosítani az ügyfelek arcmimikája mögött megbúvó, valószínűsíthető érzelmeket. Ha az emberszerű apparátus például az igényeknek megfelelő receptet kínál a vevőknek, a fogyasztók nagy valószínűséggel elmosolyodnak. Ami még fontosabb, így nagyobb valószínűséggel fognak visszatérni az üzletbe.

A gép megvásárlásához előzetesen 1500 eurót kell letenni az asztalra, ám ezután még körülbelül három évig havonta 200 eurót is ki kell pengetni a vevőknek. Bár ez nem kis összeg, az elégedett fogyasztók miatt várható haszon eredményeképpen a Pepper ára a későbbiekben akár többszörösen is megtérülhet.