Forradalmi újítás hajlítható mobiltelefonokhoz
Koreai kutatók átlátszó grafénelektródák felhasználásával alkottak OLED kijelzőt.

Egy koreai kutatócsoport grafénből készült átlátszó elektródák felhasználásával hozott sikeresen létre egy OLED kijelzőt.

Az Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) 5 nanométernél is vékonyabb grafénelektródák bevetésével alkotta meg a 370 mm×470 mm-es „képernyőt”. A grafén egy átlátszó, rugalmas és a tartósságáról ismert vezetőanyag, amelyet a tudósok számos ígéretes területen fel kívánnak majd használni. Főleg a kijelzők gyártásánál szeretnék kamatoztatni a tulajdonságait.

Az ETRI kifejlesztett egy olyan eljárást, amely üvegszubsztrátumon a grafénből készült átlátszó elektródát tökéletesen formára tudja szabni.

A csapat a kereskedelemben előszeretettel használt, ám törékeny indium-ón-oxidot helyettesítette a grafénnal. Az intézet munkatársai azt mondják, hogy egy rugalmas szubsztrátum a grafénnal együtt olyan, flexibilis kijelző megalkotását teszi lehetővé, amely kellően vékony ahhoz, hogy hordható eszközökön és ruhákon is alkalmazni lehessen.

A csapat később üveg helyett műanyag szubsztrátumra fog áttérni.

A projekt egy 2012-ben indult és a Dél-Korea gazdasági minisztériuma által is támogatott kutatás eredménye.

Napjainkban nagy a kereslet az OLED kijelzőkre. A Google állítólag ezermilliárd vont (dél-koreai valuta) ajánlott az LG Display-nek, hogy bebiztosítsa magát hajlítható OLED-ekkel. A hírek szerint az Apple 70 millió egységnyi kijelzőt vásárol a Samsungtól a következő iPhone-okhoz.