Formatervezett gyártás
Lehet-e üzleti előnyt szerezni tudatosan tervezett gyártókörnyezettel? Fontos-e az alkalmazottnak, hogy esztétikus ipari környezetben dolgozzon? Három példán keresztül mutatjuk be a formatervezés fontosságát.

Ahhoz, hogy a piaci versenyben az élmezőnyben legyen egy vállalkozás, nélkülözhetetlen a dizájn alkalmazása – ez olyan szellemi pluszt integrál a termékébe, amely növelheti annak értékét. A technológiák tökéletesítése mellett alapvető feltétellé lépett elő az esztétikum. A dizájn nem csupán forma – ahogy azt Bizsók Vajk, a hangsugárzó manufaktúra konstruktőre is hangsúlyozza. A hangsugárzók esetében a képesség, hogy magas minőségű, tiszta hangot sugározzanak, elsődleges elvárás, a Bizsók ugyanilyen szintre emelte a dizájn fontosságát. „Megoldást akartunk nyújtani arra a kihívásra, amely a belsőépítészek előtt áll, amikor a gyönyörűen kivitelezett enteriőrbe próbálnak beilleszteni egy-egy fekete vagy cseresznyeszínű, műanyag fóliás hangfalat. Mivel a technikai hozzáértés, a hangsugárzók viselkedésének az ismerete nélkül nem lehet kialakítani jól hangzó belső tereket, ötvöztük a minőségi hangzást a dizájnnal, és olyan egyedi terekbe illeszkedő, formatervezett hangsugárzókat készítettünk, amelyek nemcsak tökéletesen szólnak, de esztétikailag is illeszkednek a térbe” – foglalta össze Bizsók Vajk a dizájn szerepét.

A klasszikus értelemben vett manufaktúra annyival egészül ki a 21. században, hogy a személyes figyelmet is odateszik a termékbe, a Bizsók esetében a tér berendezésétől kezdve a megjelenésén át a tökéletes hangzásig. És hogy származik-e üzleti előny a high-end technikán túl az egyedi formákból? Mindenképpen ezt feltételezi a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra, startup vállalkozásuk is ezen célért dolgozik.

A megjelenés szerepe a sikerességben

A szórakoztatóelektronikától távol álló iparágban, az alkatrészgyártásban is előtérbe kerülhet az esztétikum iránti igény. A 2014-es Design Management Díjat egy érdi alkatrészgyártó családi vállalkozás nyerte el, amely kiváló példa arra, hogy miként növelheti egy vállalkozás a versenyképességét dizájntudatos szemlélettel. Könnyen feltételezhetnénk, hogy egy alkatrészgyártó üzemtől nem alapkövetelmény, hogy építészetileg kiemelkedő csarnokban működjön. A GIA Form mégis fontosnak tartotta, hogy formatervezett épületben készüljenek a termékei. „A termék értékéből nem vonna le, ha nem egy dizájnépületben készülne, ám az alkatrészeket ügyfelek vásárolják, akik ellátogatnak hozzánk auditra, megnézik a folyamatainkat, és ha mindezt igényes, kulturált környezetben tehetik meg, akkor az a versenytársainkhoz képest előnyösebb helyzetet teremt számunkra” – mondta Gaszt Attila ügyvezető-tulajdonos.

A dizájn az érdi cég épületében sem csupán a külcsínben jelenik meg: a formatervezésnek figyelembe kellett vennie többek között a külső adottságokat, belső folyamatokat, az üzemrészek közötti logikai elrendezést. Olyan környezet kialakítása volt a cél, ahol nemcsak az ügyfelek, de a dolgozók is jól érzik magukat, motiváltak. Ezeket a kihívásokat sikerült úgy megoldani, hogy egy összetéveszthetetlen, ideális épületforma jött létre. Ezek mellett az egyértelmű előnyökön túl azt is üzleti előnynek tekinti a cégvezető, hogy szívesen mennek a GIA Formhoz dolgozni a szakemberek – ezt pedig a dolgozói környezet esztétikus kialakításának is köszönhetik: „Legutóbb, amikor CNC-maróst kerestünk, két jelentkezőnk is a környezet miatt igazolt át hozzánk. A tiszta, rendezett körülmények egyértelműen növelik a dolgozói elégedettséget, ami a motivációra van pozitív hatással, ebből pedig már egyenesen következik a termelési és üzleti potenciál növekedése.” Gaszt Attila számításai szerint az épület 5-10 százalékkal került többe egy átlagos gyártócsarnoknál. „Ha csak 10 százalékot költünk az összhangra, az ergonómiára, az esztétikumra, már mindenki jobban érzi magát, aki kapcsolatba kerül a GIA Formmal.

Esztétikus környezet gyártása

Az építészetben a leginkább alátámasztott a dizájn fontossága, erre reflektál a Konkret Terv és az SW Umwelttechnik Magyarország együttműködéséből kifejlődött, előre gyártott betonelemekből történő építkezési mód is. Alibán Dénes szerkezettervező mérnök szerint „elképesztő formákat kreálnak a dizájnerek, de mivel ezek előállítása sok pénzbe és rengeteg időbe kerül, sokszor visszalépésre kényszerülnek a tervezők. A beruházóknak is fontosabb a formánál, hogy mielőbb elkészüljön egy épület, használatba lehessen venni, és a befektetésük minél előbb megtérüljön. A dizájn és a gyorsaság összekapcsolásával építettük fel a Konkret Terv és az SW együttműködését, az előre gyártott elemekből történő építkezést. A gyorsaság iránti igény miatt került előtérbe az előregyártás az elmúlt években. Gondoljunk csak azokra az extrém példákra, amelyeket Kínából hallunk, amikor 6 nap alatt építenek fel 15 emeletes épületeket. Egyre nagyobb igény van a formatervezett, de gyorsan és gazdaságosan felépíthető objektumokra. Formájukban és minőségükben is időtálló épületek hozhatók létre előre gyártott betonelemekből” – emeli ki Alibán Dénes a megújult technológia egyik előnyét.

„A hozzáadott érték több platformon is megjelenik. Egy újító ötlet, egy formabontó megvalósítás értéket teremt egy-egy város kultúrájában, és fontos, hogy legyenek ikonikus épületek, ám azok ne bontsák meg az összképet. Egy épület esetében figyelmemmel kell lenni arra is, hogy azokat legalább 50 évre tervezik, ezért ki kell kerülni a múló divatáramlatokat, és úgy integrálni a dizájnt, hogy az időtálló legyen. Az előre gyártott panelekből történő építkezés biztosítja, hogy a tervezésre több időt lehessen fordítani, míg az építkezési idő jóval kevesebb, mint a hagyományos kivitelezésnél.”