Formában van a formakészítő ipar
Validált szerszámok nélkül nincs hatékony nemzetgazdaság – ez a következtetés levonható a májusi stuttgarti Moulding Expo szerszám-, modell- és formagyártási szakvásár nemzetközi sajtótájékoztatóján hallottak alapján is.

„Csak akkor tudjuk felvenni a versenyt a fejlődő országokkal, ha az európai szerszámgyártók megosztják egymással a gyártási eljárásokról és az új technológiák adaptálása során vagy a piacon szerzett tapasztalataikat” – hangzott el Aleš Hančič, a Tecos, azaz a szlovéniai szerszám- és formagyártók fejlesztési központjának ügyvezetője előadásában a Mouldig Expo 19 ország újságíróit Szlovéniába invitáló beharangozó tájékoztatóján március 13-án a vendéglátó ország fővárosában, Ljubljanában. Erre az eszmecserére pedig kiváló alkalmat biztosít az idén harmadszor a Stuttgarti Vásárközpontban megrendezésre kerülő nemzetközi szerszám-, modell- és formagyártási szakvásár.

Egyre rangosabb helyet foglal el

A 2015-ben útjára indított expóra május 24. és 27. között a két évvel ezelőttihez hasonló számú kiállítót, mintegy 730 bemutatkozót várnak növekvő, idén 36 százalékos nemzetközi érdeklődés mellett. A legtöbb nemzetközi kiállító Portugáliából, Olaszországból és Törökországból érkezik. A tematika a teljes high end technológiai kínálatot felöleli a forma-, modell- és szerszámkészítés és beszállítóinak szektorából. 42 ezer négyzetmétert foglal majd el a kiállítási terület Európa legerősebb ipari régiójának közepén, amelyet várhatóan 15 ezer körüli, a világ minden részéről érkező szakmai látogató tekint majd meg.

A Moulding Expo tematikája a teljes high end technológiai kínálatot felöleli a forma-, modell- és szerszámkészítés és beszállítóinak szektorából (forrás: Messe Stuttgart)

„A Moulding Expo a szakterületén a legfontosabb rendezvény kontinensünkön, ahol az érdeklődők a kiállítási standokon való tájékozódás lehetősége mellett öt párhuzamosan futó kisérőrendezvényen a szektort érintő mélyebb részletekbe is betekintést nyerhetnek” – mondta el a sajtóeseményen Gunnar May, a Stuttgarti Vásártársaság ipari vásári divíziójának vezetője. Az átjárható keretprogramokon megismerhetők lesznek az autóipari beszállítói ágazat, a műanyag termékek előállítása és az additív gyártás legfrissebb trendjei és innovációi, ápolni lehet a kapcsolatokat a szektor nemzetközi megrendelőivel, és élőben megtapasztalható lesz a hibrid könnyűszerkezetes gyártás. Az autóipari komponensek legmagasabb technológiai fokot képviselő gyártási megoldásainak áttekintésére jó lehetőséget ad a vásárterület észak részét elfoglaló Moulding Expo idején, május 21. és 23. között a déli csarnokokban megrendezett, brit szervezésű Automotive Show, tematikáján a műanyaggyártástól a stancoló- és alakító szerszámokon keresztül a fémöntészeti alkalmazásokig.

Jó kezekben az ágazat

A Stuttgarti Vásár március 12. és 14. között az ISTMA nemzetközi keretszervezet és a szlovén ágazati szövetség, a Tecos együttműködésével hívta meg egész Európa újságíróit a 2019-es Moulding Expo sajtótájékoztatójára Ljubljanába. A vállalati közreműködőknek, az AHP Merkle, a Deckerform, a DMG Mori, a Fanuc, a Tebis és a Toyo vállalatoknak is köszönhetően a sajtó képviselőinek lehetősége nyílt a szerszám-, modell- és formagyártás megismerésére a vendéglátó országban.

A DMG Mori idei vásári megjelenésén elsősorban az automatizálási, a digitalizációs, illetve a robotos gépkiszolgáló lehetőségekre helyezi a hangsúlyt

Bob Williamson, az ISTMA szerszámgyártó világszövetség elnöke szerint az olyan vásárok, mint a Moulding Expo, rávilágítanak az iparban a szerszám-, modell- és formagyártás értékére. „A mi ágazatunk nélkül nem létezik gyártás. A költséghatékonyság több mint 60 százalékban, bármely termék esetében, közvetlenül függ a gyártási folyamathoz megfelelő szerszámok és formák kiválasztásától. A validált termelőeszközök létfontosságú alapját képezik minden nemzetgazdaság hatékony ipari termelésének” – magyarázta előadásában a dél-afrikai gépgyártó mérnök és vállalkozó. Az 1973 óta működő ISTMA World 21 tagszervezetén keresztül mintegy 8000, a szektorban tevékenykedő vállalatot fog össze az egész világról.

Miért éppen Szlovénia?

Egyszerűen választ lehet adni a sajtóesemény helyszínét firtató kérdésre, hiszen Szlovéniában a gazdaság egyik alappillére a szerszám-, forma- és modellgyártás. Mintegy 170 üzem éves szinten 400 millió eurós árbevétellel és 3000-3500 foglalkoztatottal dolgozik ezen a területen, és az őket tömörítő Tecos szervezet az egyik legnagyobb ágazati klaszter délnyugati szomszédunknál. A szerszámkészítők Szlovéniában jellemzően második, harmadik generációs családi vállalkozások, amelyek a fejlődő országokkal való versenyben sikerrel veszik az árakkal, a határidőkkel és a hiányzó jól képzett szakemberekkel kapcsolatos általános problémákat, ezzel kulcselőnyöket mutatnak fel az egész kontinensről érkező szerszámigények teljesítésében.

A Fanuc teljesen elektromos Roboshot fröccsöntő gépeinek és kiegészítő automatizálásainak újdonságai is láthatók a Moulding Expón

A helyi formakészítési ipar és szereplőinek jobb megismerésére a sajtótájékoztatót követően a szaksajtó képviselői több csoportban összesen hét szlovén ágazati szereplőhöz látogathattak el, amely üzemek remek keresztmetszetét adták az ország ipari ágazatának. A GyártásTrend munkatársának a forma-, modell- és szerszámgyártás két végpontján működő vállalkozás életébe volt alkalma betekintést nyerni.

Az elsőként felkeresett Bizjan Toolshop egy második generációs családi vállalkozás a főváros közelében, több mint 35 éves hagyományokkal. A cég története 1982-re nyúlik vissza, amikor a jelenlegi ügyvezető-tulajdonos édesapja, Janez Bizjan kis szerszámkészítő műhelyt alapított, amely mára Robert Bizjan vezetése alatt tíz főt foglalkoztató, a legmodernebb CNC-gépekkel, CAD/CAM-technológiával dolgozó kisvállalkozássá vált. Az itt készülő szerszámok több mint felét külföldi, elsősorban német, francia és holland megrendelésre gyártják, és elsősorban fröccsöntött műanyag műszaki termékek, illetve palackkupakok készülnek velük.

A másik meglátogatott és a Moulding Expo vásáron ugyanúgy kiállítóként jelen lévő cég, a Kolektor Toolshop más kategóriát képvisel: anyacége egyike a legnagyobb automatizálási vállalatoknak Szlovéniában. A 34 országban tevékenykedő Kolektor Group üzletágai a gépgyártásra és -automatizálásra, a műanyag fröccsöntő szerszámok tervezésére és előállítására, a precíziós fémalakító szerszámok gyártására, valamint a gépi látás megoldásaira koncentrálnak. A csoport ernyője alá tartozó Kolektor Toolshop szerszámgyártása az Idrija településen lévő, 250 dolgozónak munkát adó termelőhelyen történik. Bel- és külföldi megrendelői között jelentős részarányt képvisel a legnagyobb igényeket támasztó járműipar.