Forgalmi rekord
A kis és közepes mennyiségekben rendelt elektronikai, automatizálási és karbantartási termékek világviszonylatban vezető disztribútora, az Electrocomponents nemrégiben tette közzé a 2012. március 31-én zárult üzleti évének vállalati eredményeit.

Az Electrocomponents plc holding, amelynek kereskedelmi márkái az RS Components és az Allied, 32 országban települt lerakatain keresztül szolgálja ki az egész világot átfogóan az elektronikai, automatizálási és karbantartási termékekre vonatkozó igényeket kis és közepes vásárlási mennyiségekben. Az 1937-ben alapított vállalat mára mintegy 6300 dolgozót foglalkoztat, és több mint 550 ezer féle termékkel látja el egymillió ügyfelét katalógus alapján, az interneten, illetve az értékesítési kirendeltségeken leadott rendelések szerint. A két és fél ezret meghaladó gyártótól származó és folyamatosan megújuló termékválaszték elsősorban az elektronikát, a villamos ipart, a mechanikát, az automatizálást, valamint az orvos- és a biztonságtechnikát fogja át.

Az Európában kínált paletta például legújabban a Siemens egyes kulcstermékeivel bővült, ezzel csak ettől a gyártótól 10 százalékot meghaladóan, több mint 20 ezerre nőtt a forgalmazott termékek köre. A minőségi alkatrészek, egységek nagy hányada raktárról kapható, és kiküldésükre már a megrendelés napján számítani lehet. Az átlagos rendelési összeg 140 font, de ez nagyon széles sávban mozog, a vásárlók pedig igen tág ipari szegmenseket képviselnek a termékekre vonatkozó legkülönbözőbb igényekkel.

Nemzetközi hajtóerő

– A most március végén zárult üzleti évben a vállalatcsoport fennállásának legkiemelkedőbb eredményét, 1,3 milliárd fontos éves forgalmat ért el. Ez 7 százalékos növekedés jelent a megelőző üzleti évvel összehasonlítva a forgalomban és az adózás előtti nyereségben egyaránt, amely siker a múlt évben indított fejlesztéseinkben gyökerezik. A gyarapodás széles alapokon nyugszik, hiszen valamennyi régió, illetve az elektronikán felül az automatizálási és a karbantartási ágazat is kivette a részét belőle. A hajtóerőt e-kereskedelmi csatornánk sikere jelentette, hiszen az ezen keresztül bonyolított forgalom 18 százalékkal nőtt, és az összes értékesítésnek több mint felét tette ki – mondta el a vállalatcsoport elnöke.

Ian Mason hozzátette, hogy az Electrocomponents aktivitása vezető globális disztribútorként a nagy és a fregmentált piacokra egyaránt kiterjed. Az elmúlt időszakban újabb piaci részterületeket sikerült a kereskedőháznak meghódítania, és valamennyi érintett nemzetközi, tehát az Egyesült Királyságon kívüli régióra 9 százalékos növekedés volt jellemző, miközben ezek a piacok a forgalom több mint kétharmadát adták. Emellett optimalizálták a vállalati költségeket: az üzemeltetési kiadásokat a forgalom 0,3 százalékával szorították le. A holding elnöke a szignifikáns és hosszú távú növekedés potenciálját az erős üzleti modellben, a kipróbált stratégiában és az észak-amerikai, az egyesült királyságbeli és a kontinentális európai beruházások révén elért megizmosodó nemzetközi infrastruktúrában látja.

Folyamatos növekedés kilátásai

Az április elején indult új üzleti év első hét hetében a vállalatcsoport forgalma gyarapodott a közleményben részletesen értékelt, megelőző rekord üzleti évhez viszonyítva is. Bár a nemzetközi viszonylatban elért eredmény 2 százalékkal visszaesett, ezt az irányt megfordította a hazainak számító egyesült királyságbeli piacon bekövetkezett 4 százalékos bővülés. A növekedés még a kontinentális Európában tapasztalt 1, illetve az észak-európai és ázsiai és a csendes-óceáni térség 3 százalékos csökkenés dacára is kimutatható. Ami a világszerte jellemző nem túlságosan rózsás gazdasági helyzetet is figyelembe véve bíztató a most folyó teljes üzleti évre nézve.