Fontos teszten esett át az ötüléses repülő taxi
A Lilium Jet alkotói a járművel több városban már 2025-ben elindítanák személyszállító szolgáltatásukat.

Szűzrepülést vagyis inkább „szűzlebegést” hajtott végre ötüléses, függőleges fel- és leszállásra képes (Vertical Take-Off and Landing vagyis VTOL), repülő taxijával egy Lilium nevű német startup.

A Lilium Jet néven ismert repülőgépet 36 elektromos hajtómű mozgatja. A fő szárnyakban 24, az elülső kisebb szárnyakban pedig 12 motor helyezkedik el. A felszálláshoz és leszálláshoz 2000 lóerős maximális teljesítmény áll rendelkezésre, de az utazási szakasz mind ennek állítólag csak a tizedét fogja felhasználni.

A légi taxinak nincs se oldalkormánya, se propellere, se sebességváltója, és mindegyik hajtóművének csak egy mozgó alkatrésze van. Az elméletileg 300 kilométer hatótávolságú légi jármű állítólag négyszer gyorsabb lesz a szárazföldi taxiknál, de az ára így is versenyképes marad.

A jelenlegi példány kétüléses, 2017-ben bemutatott kistestvérét a koncepció működőképességének igazolásához hozták létre.

A földön végrehajtott tesztek után május 4-én érkezett el az igazság (egyik nagy) pillanata, amikor a fejlesztők megnézték, hogy a Lilium Jet tud-e lebegni.

Tud.

A gyártó csak az eljövendő években fogja ellenőrizni, hogy a gép hosszabb repülések alatt is megállja-e a helyét. A Lilium mindamellett igencsak optimista, és abban bízik, hogy 2025-re a világ sok városában már élesben is elindíthatja majd a személyszállító szolgáltatását.