hirdetés
hirdetés

Holográfia

Folytatódik Gábor Dénes találmányának diadalmenete

Egy új, holografikus képalkotó eljárás lehetővé teszi a tudósok számára, hogy az atomok pontos elrendezésének megfigyelésével alaposabb betekintést nyerhessenek a molekulákba.

hirdetés

A tudósok mostanáig csupán a részecskék felületét tudták leszkennelni, vagy egyszerre mindössze néhány atomot voltak képesek „letapogatni”. Ezt az állapotot látszik felszámolni az a néhány németországi kutató által kifejlesztett megoldás, amellyel egyszerre akár több ezer atomot is tüzetesebben megvizsgálhatnak. A metódus kiötlői a Nano Letters nevű folyóiratban számolnak be a módszerről.

De lássuk a működési elvet:

  • a tudósok először nagy energiájú elektronokat lőnek egy molekulára.
  • az elektronok a becsapódást követően a molekuláról visszapattanva a részecske formáját visszatükrözve szétszóródnak.
  • ezen minták alapján a szakemberek immár fel tudják építeni a molekula hologramját.

A kutatók ezzel a módszerrel hozhatják létre a molekulák atomi felépítését ábrázoló hologramokat (Forrás: Lühr et al. ©2016 American Chemical Society)

Nem ez az első eset, hogy a tudomány holográfiával igyekszik feltérképezni a molekulák atomi felépítését, ám mostanáig csupán alacsonyabb energiájú elektronokra hagyatkoztak. A több ezer voltosra növelt hullámokkal a csapat immár sokkal tisztább képeket tudott létrehozni, amit a pirit (avagy „bolondok aranya”) néhány hologramján be is mutattak.

Amennyiben sikerül a különböző molekulák belső atomjainak pontos helyét meghatározni, a részecskék egyedi tulajdonságait is könnyebben megérthetik majd a tudósok.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés