Folytathatja új űrtávcsövének tesztelését a NASA
A rezgésvizsgálatokra adott furcsa reakciója miatt kell szüneteltetni az eszköz tanulmányozását.

A tervek szerint a NASA hamarosan tovább folytatja a James Webb Űrteleszkóp (JWST) repülés előtti tesztjeit, amelyeket 2016 végén egy kis gubanc miatt kellett felfüggesztenie. A decemberi rezgésvizsgálat folyamán a távcső „váratlan választ” fogalmazott meg a kutatók számára, amely a vizsgálatok félbeszakítására és a szerkezet kivizsgálására sarkallta őket. Az űrügynökség azt mondja, hogy minden figyelme a probléma forrására összpontosul, és a tesztek még ebben a hónapban folytatódhatnak.

A JWST-t az utóbbi két évtizedben folyamatosan továbbfejlesztették, és amikor kész lesz, a valaha épített legerősebb űrteleszkópként fog szolgálatba állni. Novemberben a NASA bejelentette, hogy az óriási tükör és egyéb eszközök formájában kész a teleszkóp optikai rendszere, amely példátlanul mély rálátást biztosít majd az univerzumra.

A távoli tájak kikémlelése előtt a hardvert mindamellett a következő pár évben még több szigorú tesztnek alá kell vetni, hogy kijelenthessék: a távcső készen áll a megmérettetésre. Ezek között megtalálható például az akusztikus és a rezgésvizsgálat, hogy a kilövéskor a szerkezetet érő hatásokat szimulálni tudják. A startot egyébiránt egy Ariane 5 rakéta hátán lesz kénytelen átvészelni a JWST.  

Ami a problémát illeti, december 3-án a JWST-hez csatlakoztatott gyorsulásmérők az egyik rezgésteszt alatt abnormális választ kaptak a teleszkóptól, ami miatt a szakemberek haladéktalanul leállították a folyamatot. A NASA azóta próbálja kirejtjelezni a jelenség okait. A malőr óta a hivatal három sikeres alacsony szintű rezgésvizsgálatot abszolvált, és a JSWT-csapat teljes körű analízist kíván készíteni a történtekről, hogy még januárban újraindíthassák a teszteket.

A teleszkóp egyébként úgy látszik, jó egészségnek örvend, az ultrahangos vizsgálatok ép struktúráról tanúskodnak.

Az akusztikus és a rezgésvizsgálat után még mindig nem lesz vége a próbatételeknek. A JWST-t átszállítják Houstonba, ahol még kriogén („mélyhűtő”) teszteknek is alávetik majd. Az eszköz a Földtől 1 millió mérföld távolságra, -225 °C fogja elvégezni a feladatait, szóval meg kel győződni arról, hogy kellően szívós a szélsőséges fagy elviselésére.

Ezt követően a távcsövet Kaliforniába viszik, ahol is egy kapton nevű anyaggal bevonják, amely megóvja a Nap hőjétől.

Néhány további próbatétel után a teljes űrhajót Francia Guyanába szállítják, ahonnan, ha minden jól megy, 2018-ban már az űrbe is bocsátják.