hirdetés
hirdetés

Űrkutatás

Folyékony tükrű teleszkópot telepítenének a Holdra

A Texasi Egyetem csillagászainak egy csoportja azt állítja, hogy egy Holdra épített, kellően nagy folyékony tükrű űrteleszkóppal a tudomány betekintést nyerhetne még a galaxisok kialakulását megelőző időkbe is.

hirdetés

A jelenlegi ütemterv szerint a James Webb űrtávcső 2021. október 31-én vághat neki a Földön túli világmindenségnek. Ez a szerkezet kellően fejlett technológiával rendelkezik ahhoz, hogy akár a galaxisok keletkezésének idejéig is visszatekintsen. Minthogy az emberi kíváncsiság határtalan, egy texasi tudóscsapat már most azon töri a fejét, hogy a csillagrendszerek kialakulása előtti, avagy a csillagok megszületését figyelemmel kísérő korokba milyen eszközzel lehetne bepillantást nyerni. A szakemberek arra a kövevetkeztetésre jutottak, hogy egy, a Holdra telepített, folyékony tükrű teleszkóp például alkalmas lehet a feladatra.

Forrás: Texasi Egyetem

Ez az űrtávcső bevonatos üveg helyett egy folyadék alkotta, 100 méter átmérőjű „lencsével” rendelkezne. A létesítményt napenergiával működtetnék, és a teleszkóp a befogadott adatokat Hold körül cirkáló szatellitekhez továbbítaná. A távcső tulajdonképpen egy forgó tartály lenne, amelyben kettő egymásra rétegezett folyadék foglalna helyet. A felső anyag egy fémes, fényvisszaverő folyadék lenne. A tartály folyamatosan forogna annak érdekében, hogy a folyadék felülete megfelelő paraboloid alakú legyen ahhoz, hogy tükörként működhessen.

A Lunar Liquid-Mirror Telescope (LLMT) néven futó, képzeletbeli teleszkópot a Hold sarki krátereinek valamelyikében építenék fel, és a lehető legtöbb fény begyűjtéséhez szüntelenül az ég egyik meghatározott foltját fixírozná.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[263104] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés