hirdetés
hirdetés

Napelem

Folyamatosan lebegtetik

Potenciálisan örökre levegőben tartható repülőt alkotott egy amerikai vállalat.

hirdetés

A Boeing virginiai (amerikai állam) székhelyű és Aurora Flight Sciences nevű leányvállalata bemutatta Odysseust, a világ eddigi legrátermettebb napenergiával működő repülőgépét.

A fejlett napelemekből és könnyű anyagokból összeállított Odysseus egy rendkívül hosszú élettartamú, nagy magasságokban tevékenykedő, autonóm platform, amely elméletileg megszakítás nélkül, akár egy helyben is örökre fenn tud maradni a levegőben. Mindez lehetővé teszi számára, hogy egy adott helyszínről időtlen időkig tudja folyamatosan begyűjteni az adatokat.

Erre a teljesítményre jelenleg egyetlen másik napelemmel működő repülőgép sem képes.

Odysseus (Forrás: Aurora)

Odysseus emellett a hasznos teher számára a saját osztályában páratlanul tágas területtel rendelkezik. Éppen emiatt több misszió folyamán jobb minőségű adatok beszerzésére képes.

A gépet a műholdak költségének töredékéért hadrendbe lehet állítani, és a drónoknál összehasonlíthatatlanul több időt képes eltölteni a levegőben. Gyorsan az igényekhez igazítható, és a küldetések folyamán pillanatok alatt átprogramozható és áthelyezhető.

Az Odysseus megoldást jelent az éghajlat- és időjárás-kutatók számára. A hasznosteher-kapacitása hosszú távú, mélyreható megfigyelési lehetőségeket biztosít a kutatók számára, hogy aztán a vegetációról, a jégtakaró méretének alakulásáról, a vízáramlatokról vagy éppen a talaj nedvességéről is folyamatos méréseket végezhessenek el.

Első (hivatalos) repülésére 2019 tavaszán kerülhet sor.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: AviTrader Aviation News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[230883] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés