Folyamatosan frissítik a Google és a NASA közös kvantumkomputerét
Az együttműködő partnerek számára a D-Wave szállítja majd az elérhető legkorszerűbb hardvereket.

A Google, a NASA és az Egyetemek Űrkutatási Szövetsége (Universities Space Research Association – USRA) szemlátomást új hardverekkel erősítik meg közös, kvantum-számítástechnikai projektjüket. A D-Wave Systems, Inc. nevű vállalat hétfőn bejelentette, hogy a Google-lel és partnereivel új, sok évre szóló megállapodást kötött, melynek keretében egy sor új D-Wave rendszert fog telepíteni a NASA Moffett Field-i (Kalifornia) Ames Kutatóközpontjában.

A D-Wave Systems augusztusban mutatta be D-Wave 2X rendszerét, amely immár telepítve van, mi több, már működésbe is lépett az említett intézményben. A The Verge szerint a több mint 1000 kvantumbittel (qubit) rendelkező architektúra a maga nemében a legnagyobb teljesítményű számítógép. A D-Wave 2X rendszer üzemi hőmérséklete 15 millikelvin fok alatt, vagyis az abszolút nulla fok (mínusz 273,15 °C) közelében található. Ez a hőmérséklet az űrben tapasztalható viszonyoknál 180-szor hidegebb, és ezért a kvantumkomputerekkel végzett munka módfelett nehéz.

A kvantum-számítástechnikai projektet a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás tanulmányozására indították útnak a kutatók. Az új megállapodás értelmében a munkaterv számára legfeljebb hét évig a D-Wave mindig telepíteni fogja az éppen elérhető, legkorszerűbb architektúrát. A NASA kutatóközpontjában installált, előző generációs, 500+ kvantumbites D-Wave Two rendszerrel a tudósok már 2013 óta vizsgálták a kvantum-számítástechnika lehetséges alkalmazási területeit. Ezek között a webes keresést, a légiforgalom-irányítást, illetve a robotok bolygóközi utaztatását érdemes megemlíteni.