Zamaróczy Ádám 2020. december 08. 16:00
A földgáz szilárdan könnyebben elraktározható
Szingapúri tudósok kidolgoztak egy új módszert a földgáz megszilárdítására, amely a légnemű anyag szállítását és elraktározását egyaránt egyszerűbbé teheti.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) mérnökei kiötlöttek egy új módszert a földgáz megszilárdítására. Ez azért kedvező fejlemény mert szilárd halmazállapotban a földgáz szállítása és tárolása egyszerűbb, illetve biztonságosabb. A procedúra egy alacsony toxicitású keverékkel negyedóra alatt elvégezhető.

Ami azt illeti, bizonyos feltételek mellett ez az átalakulás a természetben is végbemegy, amikor is a földgázmolekulákat a vízmolekulák „csapdába ejtik”. Ez alatt a folyamat alatt gázhidrátok, avagy éghető jég keletkezik.

Kisebb bökkenő, hogy ez a konverzió évmilliókig is eltarthat.

Különböző kutatások már eddig is számos erőfeszítést tettek az átalakulás mesterséges felgyorsításához, de pillanatnyilag a NUS eljárása tűnik a leghatékonyabbnak.

A szingapúri kutatók által alkalmazott mixtúra kulcsösszetevője az L-triptofán nevű aminosav, amely a reakció ütemét felpörgetheti, és így több gázt gyorsabban lehet szilárd hidrátokká alakítani vele. A kölcsönhatás során a légnemű anyag térfogata egykilencvenedére zsugorítható. Az ilyen módon megszilárdított földgáz nem robbanásveszélyes, és -5 Celsius-fokon akár egy szabványos, háztartási jégszekrényben is el lehet raktározni.

A technológia tesztelésére mindezidáig csak laboratóriumban került sor. Következő lépésben, egy nagyszabású kísérlet keretében a szakemberek immár napi 100 kilogramm földgáz konverziójára fognak kísérletet tenni.