Fokozódik a Földön-túli Földek utáni hajsza
A European Southern Observatory teleszkópját a lehető legkorszerűbb technikával szerelik fel az exobolygók felkutatásához.

A European Southern Observatory (ESO) megállapodást kötött a Breakthrough Initiatives-szal, melynek keretében az ESO Very Large Telescope (VLT) nevű távcsövét az Alfa Centauri csillagrendszerben kószáló exobolygók felderítésére alkalmassá teszik. Az egyezmény forrást biztosít arra, hogy a távcső VLT Imager and Spectrometer for mid-Infrared (VISIR) nevű eszközét úgy fejlesszék tovább, hogy a teleszkóp még rátermettebbé váljon a feladat elvégzésére. A dokumentum egyszersmind kellően hosszú időt garantál, hogy a berendezés 2019-ben alapos kutatásokat végezhessen a cél elérése érdekében.

A Proxima b-re keresztelt, nemrég felfedezett exobolygó jelentős lendületet adhat a projektnek.

A Breakthrough Starshot program fő törekvése a legközelebbi hasonló égitestek felkutatása, és hogy bebizonyítsa a fény hajtotta nanoűrhajók megvalósíthatóságát. Ezen járművek első képviselőit akár már egy generáción belül el szeretnék indítani az Alfa Centauri felé.

A lakható planéták detektálása a naprendszerük központi csillagának óriási fényereje miatt rettentő nehéz. Ez a középinfravörös tartományban végzett vizsgálatokkal valamelyest megkönnyíthető, ahol a körbe-körbejáró exobolygó termikus ragyogása jelentősen csökkenti az égitest és a csillag fényereje közötti különbséget. A gond az, hogy még ezzel a módszerrel is a csillag több milliószor fényesebb a bolygónál, ami külön dedikált technikát igényel a vakító csillagfény tompításához. Középinfravörös eszközként a VISIR csak akkor lesz minderre képes, ha adaptív optikával lényegesen feljavítják a képeinek minőségét, és ha a koronagráfia technikájával is felruházzák, hogy a csillagfény mérséklésével észlelni lehessen a potenciálisan Föld-szerű bolygók esetleges jeleit.