Fő ösztönző az autóipar
Az őszi hannoveri EMO fémmegmunkálási szakvásár egyik kiemelt témája lesz a fenntarthatóság, többek között külön konferencia foglakozik majd az erőforrásokat kímélő „zöld gépekkel” végzett gyártással. A fenntartható termelés legfontosabb kihívásait és megoldási lehetőségeit Reimund Neugebauer, a szerszámgépekkel és alakítástechnikával foglalkozó chemnitzi Franhofer-intézet vezetője foglalta össze a vásár június végi nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A fenntartható termeléssel kapcsolatos problémák sürgős megoldására alapvetően három megatrend irányította rá a figyelmet. Az első a demográfiai robbanás, amelynek hatására a 2011-es 7 milliárdról 2050-re a becslések szerint 9 milliárd fölé emelkedhet a Föld lakóinak száma, ami paradigmaváltást követel a gazdaságban: ezentúl a jelszó csak a maximális nyereségesség minimális erőforrásból lehet. A második az egyre inkább beszűkülő erőforrások, aminek legújabb fejezete az atomerőművek kapcsán fellángolt széleskörű vita, és ami a jövőben várhatóan csak a regeneratív energiák nagyobb arányú bevonásával lesz kezelhető. A harmadik pedig a globális felmelegedés, amely az előző két tényezővel együtt az erőforrások kíméletes felhasználására késztet.

A termelésben a környezetünk megóvása érdekében tett intézkedések kulcselemei a szerszámgépek. A szerszámgépes ipar egyik fő törekvése napjainkban, hogy termékeit és folyamatait úgy alakítsa ki, hogy a gépek egyaránt fenntarthatóan tervezhetők, legyárthatók és üzemeltethetők legyenek. Az érdeklődés középpontjában az energiafogyasztás például új hajtáselvek alkalmazásával történő csökkentése, a szárazmegmunkálás újabb eljárásokra való kiterjesztése, az alternatív hűtési stratégiák bevezetése, illetve a szennyező anyagok kibocsátásának mérséklése áll.

A szerszámgépeken múlik

A szárazmegmunkálásnak már viszonylag nagy hagyománya van, de meglehetősen a kezdeteknél jár a száraz finommegmunkálás, például a köszörülésnél. Ennek fejlődése pedig jelentős energiamegtakarítással kecsegtet, hiszen hűtőközeg alkalmazásával az energiafogyasztás akár 50 százalékkal is megemelkedhet. Másrészt a könnyű építési mód elvárásait követve, illetve a környezeti összeférhetőség érdekében mind nagyobb mértékben használnak új, nehezen forgácsolható alapanyagokat (például titánt). Ez elsősorban a repülőgép- és az autógyártást érinti, de más ágazatokban is előfordul.

A folyamatbiztonság és a termelékenység követelményeinek például alternatív hűtési stratégiákkal lehet megfelelni, így többek között nagy nyomású hűtéssel vagy kriogén folyadékok alkalmazásával. Ha egy szerszámgépgyártó termékei esetében a fenntarthatóságra törekszik, akkor nemcsak erőforrás-hatékony gépeket kell fejlesztenie, hanem gondoskodnia kell a folyamatos energiamonitorozásról és -menedzsmentről. Az energiahatékonyság témájában az egyik vezérelv az átláthatóság, az energiafogyasztás meghatározása és energiamérleg készítése a szerszámgépek tervezési és üzemeltetési fázisában egyaránt.

Az így kapott információk vizualizálásával a szerszámgépek üzemeltetői már a tervezés idején, a virtuális prototípuson láthatják, melyik üzemmódban milyen energiafelvételre lehet majd számítani a berendezés egyes részegységeinél. Mindez azonban még a jövőt rajzolja meg, de valószínűleg már két-három éven belül számítani lehet az első alkalmas számítástechnikai megoldásokra – emelte ki az egyik fontosnak tartott hatékonyságfokozó területet Reimund Neugebauer. 

Különös igényeket vet fel az igen nagy alkatrészek gazdaságos és energiahatékony megmunkálása. E téren a legújabb az irányzat, hogy „a gép megy a munkadarabhoz”. Erre a célra mobil megmunkálógépeket építenek, amelyek működés közben az olyan nagyméretű munkadarabok mentén mozgatnak, mint például hajótengelyek, turbinarotorok vagy hengerek. Ezek szélsőséges esetben víz alatt, vákuumban vagy jég között is lehetnek. A megismételhetően nagy pontosságú megmunkálást hatékony mechatronika teszi lehetővé.

Több pilléren nyugszik

1975-ös alapítása óta a hannoveri EMO szakvásár a gyártástechnológia legfontosabb innovációs fóruma. Itt mutatják be a fémmegmunkálás darabolási, esztergálási, marási, fúrási, köszörülési, fogazási, alakítási és más folyamatainak újdonságait és a következő évek legfontosabb trendjeit. Mindezek azonban egészen más léptéket öltenek mára az elmúlt évtizedekhez képest, hiszen az egyre keményebb piaci verseny, a rövidebb innovációs ciklusok, a megváltozott gazdasági és ökológiai elvárások minden eddiginél átgondoltabb fellépésre kényszerítik a vásár szervezőit, kiállítóit és látogatóit.

Ezeket az új kihívásokat állítja a középpontba a szakmai rendező Német Szerszámgépgyártók Szövetsége (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, VDW) a szeptember 19. és 24. között ismét a németországi Hannoverben megrendezésre kerülő EMO nemzetközi fémmegmunkálási szakvásáron. A rendezvény szervezőbizottságának elnöke, Detlev Elsinghorst több olyan sarkalatos előnyt emel ki, amelyek elsőszámú célponttá teszik az EMO-t a kiállítók és a látogatók számára egyaránt.

Mindenek előtt a rendezvény komplexitását említi, azt a teljes képet, amelyet a szakvásár a fémmegmunkálás egészéről alakít ki. De ugyancsak vonzó sajátosság a látogatók nagyfokú nemzetközisége, minőségi összetétele. Az áttekinthetőség, a gépcsoportok szerinti szigorú standbesorolás, a vásárlátogatás interneten keresztüli optimális megtervezhetősége nagyban hozzájárul a helyszíni párbeszédek hatékonyságához és a szerződéskötések kiszélesítéséhez.

A Werzeugmaschinen und mehr (Szerszámgépek és még több) mottónak megfelelően az EMO bár a szerszámgépeket állítja középpontjába, ugyanolyan fontosnak tartja a teljes folyamatláncot. Ezért kapnak kiemelt szerepet az olyan megkerülhetetlen témák, mint a fenntarthatóság, a termelékenység, a változatos konfigurálási lehetőségek építőszekrényelven, illetve az intelligens automatizálás. De hasonló okokból jelent nagy előnyt a termék- és gyártáskísérő szolgáltatások (termeléstervezés és -optimalizálás, virtuális módszerek, pénzügyi szolgáltatás, üzleti modellek stb.) megjelenése a szakvásáron.