Finomságok tálalva
Az apró finomságok megtöltése sokáig kézzel történt, így időigényes és költséges volt. A Karb Maschinenbau új gépe megkönnyítette a folyamatot. A Festo hengereivel, szelepeivel és szelepszigeteivel működtetett berendezés automatikusan megtölti krémsajttal a paprikákat és más élelmiszereket.

A paprika, a csili és az olívabogyó a klasszikus mediterrán antipastik közé tartozik, a töltött antipastispecialitások népszerűsége folyamatosan nő, és egyre bővül a szupermarketek polcain megtalálható kínálat. Számos fogyasztó ismeri a mediterrán konyhát, ezért kiváló minőséget vár el a finomságoktól – friss, finom és szemet gyönyörködtető falatokra vágyik. A fogyasztók igényeinek kielégítése érdekében az élelmiszergyártóknak gyorsan és higiénikusan kell dolgozniuk. A Karb Maschinenbau GmbH multifunkcionális antipastitöltő gépe – amely a gyártó szerint a maga nemében az egyetlen a világon – megháromszorozta a gyártási folyamat gyorsaságát. A Festo termékei feldolgozási és gyártási szinten gondoskodnak a zökkenőmentes mozgatásról.

14 500 darab óránként, automatikusan

Annak ellenére, hogy az ipari élelmiszergyártásban egyre több lépés válik automatizálttá, a zöldségek megtöltése mindeddig kézzel történt. A képzett munkavállalók akár óránként 1000 darabot is elkészítenek, de ez egy monoton tevékenység, és a manuális munkavégzés miatt magas a higiéniai kockázata. Minden darabot kézzel kell megfogni, majd krémsajttal megtölteni. A Karb új, automatikus multifunkcionális antipastitöltő gépével mindez már sokkal könnyebben, és mindenekelőtt gyorsabban elvégezhető. A dolgozóknak egyszerűen a töltőcsövekre kell helyezniük a zöldségeket. A gép minden másról gondoskodik – és akár 14 500 darabot is elkészít óránként. Bár a rendszer jelenleg a hegyes paprikák töltésére használatos, bármilyen típusú zöldség feldolgozására alkalmazható. Az egyetlen követelmény az, hogy a zöldségeknek tölthető üregük legyen.

Az új multifunkciós antipastitöltő gép 14 500 zöldség megtöltésére képes óránként (forrás: Festo)

Kifinomult, rendkívül érzékeny érzékelőtechnológia – amelynek részleteit a Karb Maschinenbau termékvédelmi okokból titokban tartja – biztosítja a megfelelő mennyiségű töltelékadagolást. Az érzékelők automatikusan észlelik, mikor telik meg a paprika, és a másodperc törtrésze alatt jelzik ezt a vezérlőegységnek. A vezérlő ezután megállító jelzést küld a Festo EPCO hengerének, amely a töltési folyamatért felelős. Mivel az élelmiszeriparban a higiénia legalább annyira fontos, mint a gyorsaság, a rendszeren automatikus tisztítóprogram is futtatható. A csövek megtisztítása érdekében a krémsajt helyett vízből és tisztítószerből álló oldat öblíti át a rendszert.

Egyszerre 20 paprika

EvoGuard szelepes vezérlés
Két EvoGuard szelep, húsz EPCO henger, öt CPX/MPA szelepsziget, húsz EGZ becsavarható henger és egy MS-sorozatba tartozó levegő-előkészítő egység gondoskodik a folyamat zökkenőmentességéről. Kifejezetten az élelmiszeripar követelményeinek megfelelően kifejlesztett EvoGuard higiénikus szelepek vezérlik a sajt adagolását, míg az EPCO elektromos hengerek gondoskodnak a tényleges töltési folyamatról. Krémsajtot szívnak egy speciális fecskendőbe, és a zöldségbe adagolják azt. A rendszervezérlő és az érzékelőelemek együttese biztosítja a tökéletes töltési mennyiséget. Ilyen módon egyszerre húsz zöldség tölthető meg. Mivel a felhasznált paprikafélék különböző méretűek, a rendszer kifinomult érzékelőtechnológiát alkalmaz az egyes zöldségek méretének megállapítására, és a zöldségek együttes szállítószalagra helyezése előtt vár, amíg megtelik az utolsó darab is krémsajttal. A fogóelemek proporcionális szelepeit vezérlő CPX/MPA szelepsziget biztosítja a rendkívül érzékeny fogást a nyomás látható jelei nélkül. A Karb Maschinenbau által kifejlesztett fogóelemek Festo EGZ becsavarható hengereket alkalmaznak.

Szakértelem és világméretű rendelkezésre állás

A gépet az első ötlettől az utolsó finomhangolásig öt évbe telt kifejleszteni. A töltési folyamatot megkönnyítő, zökkenőmentesen működő rendszer mögött rengeteg összetett és időigényes munka áll, amelyet el kellett végezni a kezdeti koncepciótól az üzembe helyezésig vezető úton, beleértve a tervezést, a gyártást és az ellenőrzést. Ez alatt az idő alatt a Karb Maschinenbau a Festo munkatársainak támogatását élvezte, akik szakértelmük mellett mintaalkatrészekkel segítették az átfogó tesztelést, és vizsgálatokat végeztek a Festo laboratóriumában. A Festo vállalattal való sokévnyi együttműködés, valamint a termékek kiváló minősége és világméretű rendelkezésre állása döntően meghatározta a projekt sikerét. A gépgyártás szakemberei már az adagolási és csomagolási folyamat automatizálásának következő lépésén dolgoznak.