hirdetés
hirdetés

Festménybe rejtett üzenet

Az üzenet tartalma: Raleigh lépéseit ugyanúgy irányítja a királynő, mint az árapályt a Hold.

hirdetés

Sir Walter Raleigh portréján a bal felső sarokban, pontosan a félhold alatt egy picinyke részen hullámos kék tengert fedeztek fel a londoni National Portrait Gallery restaurátorai. Szerintük ez a felfedező rejtett üzenete volt I. Erzsébet királynőnek, mellyel a nő iránt érzett mélységes rajongását fejezte ki. Az üzenet tartalma: Raleigh lépéseit ugyanúgy irányítja a királynő, mint az árapályt a Hold.

A Hold nyilvánvalóan Erzsébet, akit korabeli költők szívesen emlegettek a Hold istennőjeként, az éj királynőjeként, Cynthiaként, míg a vízben (Water) a felfedező keresztneve (Walter) fedezhető fel. A felfedezés értelmezését szintén alátámasztja Raleigh nem sokkal később Erzsébetnek írt egykorú levele, amelyben hasonló Hold-, víz-szimbólumok találhatók, s amelyet a férfi akkor fogalmazott, amikor a királynő utasítására börtönbe vetették, mivel titokban, a királynő engedélye nélkül feleségül vette Erzsébet udvarhölgyét, Elizabeth Throckmortont 1591-ben.

Az évszázadok alatt bebarnult kép mostani megtisztítása után az is jól látszik, hogy a férfi a királynő színeit viseli ruháján, a feketét és a fehéret, a gyöngydíszítések pedig, melyet Erzsébet maga is előszeretettel használt, a királynő szűziességének szimbólumai. A híresen jóképű, a királynőnél majd 20 évvel fiatalabb férfi Erzsébet testőre lett 1581-ben, 1584-ben Észak-Amerikába hajózott, hogy új területeket fedezzen fel Angliának, érdemeiért a királynő 1585-ben lovaggá ütötte. A kép 1588-ban készült, amikor a férfi sikerei csúcsán állt, s több csatát vezetett a spanyol armada ellen is.

A képet a National Portrait Galleryben Elizabeth I & Her People című kiállításon mutatták be, Tarnya Cooper, a kiállítás kurátora az ArtDailynek elmondta, a portré újabb bizonyítékát adja Raleigh kreativitásának. A képet, akár a költészetet, használta fel finom utalásokkal teletűzdelt üzenete eljuttatásához.

Karosszékben
Raleigh igazi hazárdjátékos volt, míg utol nem érte végzete. Miután kiszabadult a börtönből, Dél-Amerikába hajózott, ahol állítólag ő találta meg az Aranyvárost (Ennek történetőr Aranyvárost találtak a dzsungelben? című posztban írtam). A királynő halála után azonban utóda, Jakab záratta a Towerbe árulásért, majd azért engedte el, hogy felkutassa Eldorádot, mivel ez nem sikerült, Raleigh spanyolokat fosztott ki, ezért azonban – főleg, hogy a spanyoloknak gesztust gyakoroljanak – fejét vették. Ekkor 66 éves volt.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[142847] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés