Zamaróczy Ádám 2020. november 30. 14:51
Fényre tapintó robotkéz
A Glasgow-i Egyetem kutatói létrehoztak egy speciális, „elektromos bőrt”, amely fény hatására tudja reprodukálni az emberi tapintás képességét.

A Glasgow-i Egyetem tudósai kifejlesztettek egy különleges, „elektromos bőrt”, amely a jelenlegieknél sokkal kifinomultabban működő robotkezek létrehozását tenné lehetővé. Az ilyen szerkezetek aktuátorainak működtetéséért az e-bőrön helyet foglaló napelemek lennének felelősek, viszont a találmány korántsem az energiaellátás menetének köszönheti egyediségét.

Amikor az e-bőrrel lefedett robotkéz meg akar ragadni egy tárgyat, ez utóbbi objektum formája meghatározza, hogy mögüle a különbőző napelemekre mennyi fény vetül, és hogy ennek köszönhetően aktuálisan melyik részegység mekkora kimenő teljesítményt produkál. A rendszer tehát az ezen teljesítmények közötti eltérések mérésével akár a tárgyak alakjáról is képes fogalmat alkotni, és mint ilyen, valamelyest a „tapintás” készségével is megajándékozza a robotkezet.

Ha mindez nem volna elég, az e-bőr a napelemek közé telepített LED-ek által kibocsátott infravörös sugarak visszaverődését vizsgálva az objektumok távolságát is meg tudja határozni. A fény alapú mérés ezen két formája együttesen a robotokat vagy végtagprotéziseket szenzorok integrálása nélkül tudná felruházni kifinomult tapintóképességgel. Mind ennek azért van jelentősége mert az érzékelők hiánya a hagyományos értelemben vett külső áramforrások használatát feleslegessé teszi.