Zamaróczy Ádám 2020. december 15. 16:01
Fényes jövő vár a napelemes autókra
Kevésbé intenzív mindennapos használat mellett soha nem kell utántölteni energiával az Aptera Motors legújabb, elektromos meghajtású autóját.

Összesen 3 négyzetméternyi napelemmel lefedett kocsit mutatott be egy Aptera Motors nevű cég. Bizonyos típusú életvitelt folytatva a járművet mindennapos használattal sem kell sohasem utántölteni energiával.

Akkumulátor támogatása nélkül a csúcskategóriás Aptera ideális körülmények között napi 45 mérföldes (72 kilométeres) hatósugárral rendelkezik, ami több mint kétszerese az amerikai autótulajdonosok által átlagosan megtett távolságnak.

Kétüléses fülkéjének különösen aerodinamikus kialakítása miatt az autó légellenállási együtthatója mindössze 0,13, ami sokkal alacsonyabb még a Volkswagen ID Space Vizzion nevű koncepcióautó 0,24-es értékénél is. Az Aptera teljes egészében szendvicsszerkezetű szén/kevlár/len kompozitokból készül, amitől szupererős és pihekönnyű.

Hajtáslánc tekintetében többféle lehetőség áll a vásárlók rendelkezésre attól függően, hogy csak az első két kerékhez vagy mindháromhoz szeretnének folyadékhűtéses villanymotorokat kapcsolni. A napelemes autó állóhelyzetből 60 mérföld (96 kilométer) per órás sebességre lendületesen, 3,5 másodperc alatt tud felgyorsulni. Az Apterából igény esetén állítólag 110 mérföld (177 kilométer) per órás végsebességet lehet kipréselni.

A hosszabb utakhoz egyébként egy 400, egy 644, egy 965 vagy egy 1600 kilométeres hatótótávolságú akkumulátorral még mindig fel lehet szerelni az autót.

Bár úgy tűnik, hogy egyelőre csak prototípus formájában létezik, 100 dollárért már most is le lehet foglalni a háromkerekűt. Felszereltségtől függően a modell végfelhasználói ára 25 900 és 46 900 között fog mozogni.