Fényes jövő egészségesebben
A Lighting Science Group innovatív izzói talán majd visszazökkentik saját cirkadián ritmusába az emberiséget.

A fénynek kardinális szerepe van a természetben. A sejtjeinktől kezdve a hangulatunkon keresztül az anyagcserénkig gyakorlatilag mindent befolyásol ez a fizikai jelenség. Míg a kék hullámhossz az agyat az éberségért felelős kortizol termelésére ösztökéli, a vörös fény az alvást serkentő melatonin előállításához járul hozzá. Ezt a ciklust egykor még a Nap és a Hold irányította, a villanykörték (és az okostelefonok) megjelenése azonban radikális változásokat idézett elő. Mérnökök egy csapata most éppen villanykörték segítségével kíván megágyazni az új tősgyökeres fordulatnak.

„A tudomány révén megértettük, hogy az utóbbi száz évben az általunk használt fény károsította a szervezetünket” – mondta Fred Maxik, a Lighting Science Group nevű villanykörtegyártó cég alapítója. A cirkadián ritmus felborulása később az emberek körében elősegítette az elhízás, a depresszió és a rák kialakulását is. Ennek nem kell feltétlenül így lennie, állítja Maxik: „Képesek vagyunk a megvilágításon túl egyéb célokra is alkalmas fényt létrehozni.”

Tavaly a Rentoni Iskolanegyedben (Washington állam, USA) már használatba is vették az első hangolható LED-es égőket. Az izzóknál (a gyerekek szünet utáni „lenyugtatásához”) a vörös és (teszteknél a koncentráció növeléséhez) a kék hullámhosszok közötti váltogatásra nyílik lehetőség. Stadionjában a Seattle Mariners baseballcsapat is ilyen égőket installált, hogy az esti meccsek a nappali mérkőzések gúnyáját ölthessék magukra: a New York Yankees 2016-ban fog beállni az újítók sorába.

A NASA a Nemzetközi Űrállomáson ugyancsak idén tervezi bevezetni a technológiát. A Föld körül keringő létesítményen 90 percenként megy le a Nap, és az állandó fény krónikus álmatlanságot okoz az asztronautáknál. Az új égők munkaidőben kék hullámhosszon fognak világítani, és amikor a legénység számára elérkezik a pihenés ideje az izzók finoman vörös hullámhosszakra fognak átváltani. A Lighting Science Genesis Light nevű, otthonokba szánt izzói is hasonló elven működnek, és a vásárlók számára már januárban elérhetővé válnak.