hirdetés
hirdetés

Intelligens lámpatestrendszer

Felvillanó lehetőségek

A dolgok internete (IoT) és az okoseszközök megjelenése számtalan területen radikális változást hozott. A Feilo Sylvania eseményén például azt mutatták be, mikre képes egy egymással kommunikáló lámpatestekből álló rendszer.

hirdetés

A fent említett cég, amely a Sylvania termékek mellett a Concord és a Lumiance márkát is forgatlmazza, tavaly megnyitott hazai logisztikai központjában mutatta be az újszerű megoldásaiban rejlő lehetőségeket illetve közeljövőre vonatkozó terveit. Az eseménynek helyt adó Dunakeszin található központ korábbi tevékenységei mellett immár a teljes közép-kelet-európai régió ellátásáért felel.

Sajátos pont egy-egy termékcsoport fejlődésében, amikor nem annyira az eredeti funkció jobb és gazdaságosabb ellátása jelenti a fejlődés fő irányát, mint tette azt a világítótestek világában a LED elterjedése, hanem éppen egy új világ felé nyitja ki az adott megoldásokat kiszolgáló cégek tevékenységét.

A rendszer többek között az energiahatékonyságot is szolgálja (forrás: Feilo Sylvania)
A rendszer többek között az energiahatékonyságot is szolgálja (forrás: Feilo Sylvania)

Az Organic Response nevet viselő megoldás ebbe az irányba jelent egy lépést a cég számára. A technológia lényege, hogy minden világítótest fel van szerelve egy egységgel, amely jelenlétérzékelőt és mozgásérzékelőt is tartalmaz. Az érzékelőknek köszönhetően a lámpatestek automatikusan felismerik egymást, egy végtelenségig bővíthető hálózatot alkotva, ami képes az időközben beálló változásokat is kezelni, mint például egy korábban egyterű csarnok fallal való kettéválasztását, vagy éppen a fal lebontása révén két korábban elszeparált hálózat összekapcsolódását.

Az adatokban van a lehetőség

A megoldás lehetővé teszi, hogy a lámpatestek mozgást érzékelve aktiválódjanak, amit zónákra is ki lehet terjeszteni, így egy adott térben történő mozgás révén nem csak az adott tér világítását lehet megváltoztatni, de távolabbi terekét is. Az már-már természetes, hogy saját életciklusának végét érzékelve a lámpatest jelzi a fenntartó felé a közelgő csere esedékességét. Az igazán érdekes azonban az, hogy a lámpatestekbe épített érzékelők a világításon túlmutató szolgáltatásokat is tudnak nyújtani. Lehetőség van például összesíteni, hogy egy-egy létesítmény mely tereiben volt mozgás, értékes adatokat szolgáltatva így a fenntartást végző személyeknek. Egy-egy kiskereskedelmi egységben például könnyen meg lehet határozni, mely polcok tartanak számot a legnagyobb mértékű vásárlói érdeklődésre, értékes információkat adva ezzel a forgalmazóknak és az üzemeltetőnek.

Megfelelő kommunikációs kiegészítők segítségével a lámpatestek bármilyen okostelefonnal is képesek kommunikálni. Egy intuitív kezelőfelület segítségével ez lehetőséget ad, hogy magát a világítást a lehető legegyszerűbben lehessen irányítani, hiszen elég egy lámpatest alá beállni, hogy azzal felvegye a felhasználó a kapcsolatot. A kommunikáció azonban kétoldalú, a lámpatestek is képesek üzenetet küldeni a közelükben tartózkodó okostelefonra, amennyiben telepítve van az ehhez szükséges alkalmazás. A fenti kiskereskedelmi példánál maradva ez többek között a személyre szabott reklámoknak nyithat új teret. Ha a nyilvántartás szerint valaki többször vissza-vissza jár egy nagy értékű háztartási gépeket bemutató pulthoz, azt a rendszer felismer és jelzi az értékesítőnek, hogy a vásárlónak nagy valószínűséggel szakértő segítségére van szüksége döntésének meghozásához.

Jelenleg elsősorban a kiskereskedelmi és irodai megoldásokra koncentrál a cég. Az ipari felhasználásra is alkalmas rendszerek ígéretük szerint az év közepétől lesznek elérhetők. 

Kiss András
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés