Felújított szerszámgépekkel a fenntarthatóbb iparért
A klímaváltozás és a bolygónk egészsége soha nem volt még olyan felkapott téma, mint napjainkban. Klímasztrájkok és fenntarthatósági intézkedések sokasága igyekszik felhívni a figyelmet az élhető környezet megőrzése érdekében tett lépések szükségességére. A tendencia az ipar számára is feladja a leckét: itt az ideje újraértelmezni az ipari rendszerek és gépek életciklusát csakúgy, mint az energiahatékonyságot, a megújuló energiahordozók alkalmazását, valamint a káros anyagok kezelését.

A szerszámgépek, hasonlóan a fogyasztási cikkekhez, kibocsátással és környezeti terheléssel jellemezhetők, ezt pedig az életciklusukra vetítve érdemes megvizsgálni. Ahogy a beruházókat foglalkoztatja a megtérülési ráta (ROI-mutató), mostanában egyre fontosabbá válnak a kibocsátásra és terhelésre vonatkozó mutatók is. Így például az előállításuk erőforrásigénye, a működés közbeni fogyasztás vagy a károsanyag-kibocsátás.

A számok tükrében pedig érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy a szerszámgépeket minél tovább és minél többféle feladatra használják a felhasználók. A karbantartás, a felújítás és a megfelelő használat mellett pedig számos további lépést lehet tenni a termelőüzem fenntartható működtetése érdekében.

Kis lépés egy üzemnek, hatalmas a Földünknek

Az olyan apró lépésekkel, mint a megfelelő veszélyeshulladék-kezelés vagy a környezet megóvása a káros anyagok szennyezésétől, máris igen sokat tehetünk a fenntarthatóságért. Ebben pedig segítségünkre lehetnek az olyan cégek, mint az üzemi környezetben használt törlőkendők cseréjét és újrahasznosítását biztosító MEWA. Ám a szerszámgépek és azok karbantartása még több lehetőséget kínál a folyamatok javítására.

Korábban a karbantartási irányzatokról leginkább pénzügyi és hatékonyságnövelési okokból hallottunk. Ha azonban jobban belegondolunk, a megfelelő karbantartás, a gép rendszeres és megfelelő szervize hosszú távon garantálja annak ideális és optimális működését. A jól karbantartott szerszámgépek nemcsak jól termelnek, de akár egy új gép megvásárlása is elkerülhető a prediktív és preventív karbantartási struktúrákkal.

Továbbá, a megfelelően karbantartott gépek életciklusa megnő, ez pedig tovább fokozható egy felújítással – az új gép vásárlása helyett ez egy költség- és időhatékony megoldás.

Újrahasznosítás – nem csak a műanyag termékek kapcsán lehetséges

Az elv, miszerint az elromlott, meghibásodott vagy elöregedett gépeinket kidobás helyett újítsuk fel, nem új keletű. A legtöbb cikk (legyen szó lakossági vagy ipari felhasználásúról) felújítható. Hasonló a helyzet a szerszámgépekkel is, ez a törekvés pedig napjainkban egyre népszerűbbé válik. Ma már nemcsak speciális vállalatok foglalkoznak szerszámgépek és robotok felújításával, hanem gyártói szervizek és alvállalkozások is.

Orsószerviz a DMG Morinál

A Fanuc karbantartói szolgálata nemcsak az üzemi meghibásodások esetére kínál hatékony és gyors megoldást. Vállalja a telepített szerszámgépek rendszeres szervizelését, illetve akár olyan projekteket is, amelyekben egy komplett megmunkálóegység teljes körű felújításáról van szó. Ilyen esetekben a gépeket gyakorlatilag csavarról csavarra ellenőrzik, az összes kopó- és cserealkatrészt leváltják, majd a nagyobb gépegységek felújítását végzik el.

Egy gép újjászületése

A Fanuc Hungary Kft. csapata a magyar ügyfeleknek kínál teljes körű gyártói karbantartási szolgáltatást, amelynek része lehet a gépfelújítás is. Néhány éve Tóth Lajos, a Pannon Tools Kft. ügyvezetője egy riportban osztotta meg tapasztalatait a generáljavítással kapcsolatban. Számukra jelentős kapacitásnövekedést és a termelési minőségszint emelkedését jelentette az, hogy a Fanuc csapata aprólékosan felújította a már tíz éve folyamatosan termelő Robocut huzalszikra-forgácsoló szerszámgépüket. A munka a megfelelő előkészületek után mindössze alig egy hetet vett igénybe – így csak minimális termeléskieséssel kellett számolniuk a felújítás idején. 

Használt szerszámgép – biztos jó ötlet?

A használt szerszámgépek vásárlásával kapcsolatban sokszor felvetődik a kérdés, hogy valóban megéri-e egy olcsóbb, ám felújításra váró gépet vásárolni. Az ilyen beruházások többnyire a kisebb költségvetéssel gazdálkodó kkv-szektor szereplőit érintik, és Magyarországon is sok kisvállalat él a lehetőséggel.

Az Eger környékén működő Tamatech Kft. tulajdonosa, Olajos János szerint a szerszámgép-felújítás nemcsak gazdaságos, de izgalmas is. Számára mintegy hobbivá vált a máshol szükségtelenné vált, ám még működőképes megmunkálóközpontok felújítása, amihez esetenként a hazai gyártói képviseletek segítségére is számít.

A DMG Mori globális és magyarországi képviselete széles körű szervizszolgáltatásokat kínál, legyen szó egy főorsó cseréjéről és felújításáról vagy egy komplett szerszámgép generáljavításáról. A gépgyártó vállalat büszke arra, hogy több évtizedes múlttal rendelkező szerszámgépei nyerhetnek új életet, és folytathatják a munkát ügyfeleiknél. Orsójavító és -felújító szolgáltatásuk ráadásul költséghatékony alternatívát jelent az olyan esetekben is, amikor hirtelen meghibásodás, ütközés miatt szükséges a főorsó cseréje.

Gyártósortól a gyártósorig

A szerszámgépek ahhoz, hogy később a gyártás aktív részesei legyenek, maguk is ugyanúgy a tervezőasztalon születnek, majd gyártósorokon válnak valósággá. Mérettől és technológiától függően ugyan különböző üzemekben és építési megoldásokkal, ám közös bennük, hogy a munkahelyükhöz hasonló környezetben jönnek létre.

Teljes generál - DMG Mori

Részegységeik azonban sok esetben igen bonyolultak, és nem ritka, hogy egy-egy szerszámgép teljes megépítése hónapokat vesz igénybe. Épp ezért tűnik nemcsak fenntartható, hanem kimondottan logikus lépésnek is a szerszámgépek generáljavítása. A gyártói felújítás pedig nemcsak környezeti szempontból jelenthet hatékony megoldást: a szükséges szakértelem birtokában szinte vadonatúj szerszámgéphez jutnak a felhasználók, amelyre ugyanúgy gyártói garancia vonatkozik, és terméktámogatás jár hozzá. 

Gyártói felújítás – gyártói garancia a minőségre

A Chiron Group tagjaként a CMS teljes körű gyártói felújítási szolgáltatást kínál a partnereknek a csoporton belül forgalmazott szerszámgépekre. Ezzel költséghatékony megoldást kínál a termelékenység fokozására. A felújítás ráadásul valóban költséghatékony: a CMS szerint akár 30-60%-os költségmegtakarítást érhetnek el azok a felhasználók, akik felújítással élnek az új gépekbe történő beruházás helyett. A felújítás mellett szól továbbá, hogy típustól függően akár négy hét alatt elkészülhet a komplett felújítás, és nem kell hónapokat várni rá, mint egy új szerszámgépre. A már ismert géppel történő munka pedig az alkalmazott gépkezelők számára sem lesz újdonság, így nincs szükség további tréningekre és képzésekre az új gép megismeréséhez.

Megtérülés és környezetvédelem kéz a kézben

A gépfelújítás mellett szól tehát, hogy egy új gép árának töredékéért beszerezhetők a használt szerszámgépek. Természetesen egy ilyen vásárlás csak akkor lehet rentábilis, ha a felújítás költségei, időtartama és bonyolultsága nem haladja meg a kalkulált kereteket. 

A gyártói szolgáltatások pont abban lehetnek az ügyfelek segítségére, hogy a felhasználók számára valóban fenntartható beruházás maradjon a szerszámgép-vásárlás vagy -felújítás, és ne egy, a költségkeretet jelentősen meghaladó és igen problémás lépés. Ugyanis a gyártó az, amely megfelelően ismeri az alkalmazott technológiákat, rendelkezik raktárkészlettel és gyártási háttérrel, valamint olyan technikusokkal, akik a gépek minden apró trükkjét ismerve képesek új életet adni azoknak.