2014. november 10. 12:13
Felügyelet intelligensen
A technika gyors fejlődésének köszönhetően az épületek elektromos rendszereivel szemben támasztott követelmények megnövekedtek. A nagyobb kényelem, az energiahatékonyság, az üzemeltetési költségek csökkentése, a rövid szerelési idő, a nagyfokú üzembiztonság, valamint a hatékony üzemeltetés is előtérbe került.

Az [email protected] technológiával egyre több ember számára válik elérhetővé az intelligens otthonfelügyelet. A világítás és hőmérséklet ellenőrzésének, a redőny vezérlésének és a biztonság intelligens eszközökkel vagy számítógéppel való felügyeletének könnyen telepíthető, egyszerű kezelőfelülete sok háztartás számára teszi valósággá az otthonautomatizálást, és üzleti lehetőséget nyújt sok telepítő részére. Az [email protected] gyorsan telepíthető, használata könnyen elsajátítható.

Az [email protected] új építésű családi házakhoz, többlakásos társasházakhoz és kisebb irodaépületekhez, strukturális átalakításokhoz, valamint villanyszerelőknek és felhasználóknak egyaránt ajánlott. A rendszerrel a lakás beépített funkciói automatikusan kezelhetők – időtervnek, hőmérséklet-beállításoknak és mozgásérzékelőknek megfelelően –, esetleg gombnyomásra előhívhatók. A különböző funkciók minden lehetséges kombinációja megvalósítható.

Tarak Mehta, az ABB kisfeszültségű termékek részlegének vezetője szerint „ez olyan jelentős fejlesztés, amellyel egyre több személy és család automatizálhatja otthonát, miközben a villanyszerelő vállalatok számára üzleti lehetőséget teremt. Minden eddiginél egyszerűbben válhatnak az otthonok és a lakások intelligens vezérlésűvé”.

Telepítés egyszerűen

Az [email protected] telepítése rendkívül egyszerű a villamosipari szakember számára, és nem is szükséges új szoftverbe beruházni. Ez új piacot nyit meg sok telepítő vállalkozó előtt, akik eddig azt gondolhatták, hogy intenzív továbbképzésre és beruházásra lenne szükségük ahhoz, hogy megjelenjenek az otthonokban telepíthető épületfelügyeleti rendszerek piacán. Előnyei az időmegtakarítás, valamint hogy nincs szükség különleges szoftverre, a világítás, a fűtés és a besötétítés irányítása okostelefonon vagy táblagépen is elvégezhető, a funkciók és a komfortelemek bármikor változtathatók, bővíthetők az eszközök felhasználói interfészén keresztül.

Az [email protected] rendszer központi eleme, a System Access Point lehetővé teszi a tervezést, az indítást és a megjelenítést PC-n vagy táblagépen. A süllyesztett dobozok előkonfigurált szenzorjai, illetve működtetőegységei már eleve, minden programozás nélkül alapfunkciókat nyújtanak, például a redőnyök vagy a világítás vezérlésére. A rendszer a telepítést követően azonnal használható.

Az ABB számtalan kapcsolóprogramja integrálja a vezérlőelemeket, ennek köszönhetően az új otthonvezérlő rendszer minőségi, egyéni igényekre szabható tervezési lehetőséget nyújt. Az [email protected] különböző lehetőségek programozását teszi lehetővé: pihentető környezetét esti filmnézésre, hangulatvilágításét vacsorához vagy szpotvilágításét a lehető legjobb célkörnyezet megteremtéséhez. A támogatott funkciók a lakóépületek átlagos szükségleteihez igazodnak.

Szélesedik az ügyfélkör

Az [email protected] szélesebb szerelői és felhasználói ügyfélkört céloz meg, mint az ABB i-bus KNX intelligens épületirányítási és üzemeltetési rendszer, amelyet elsősorban irodaépületek és középületek, bankok, szállodák, ipari részegységek épületirányítására és üzemeltetésére használnak. Az ABB i-bus KNX szabályozza és összehangolja az épület energiaigényes funkcióit. A számítások azt mutatják, hogy nagyobb méretű épületeknél a rendszer megtérülési ideje jelenleg 5-8 év.

Alkalmazási területek

A KNX rendszerben a helyiségek megvilágítási szintje szabályozható: fényérzékelők mérik az adott megvilágítási szintet, és parancsot küldenek a fényerő-szabályozóknak az állandó megvilágítási szint tartására. A beltéri világítás működése összeköthető jelenlét-, illetve mozgásérzékelőkkel is, amelyek felkapcsolják, a mozgás megszűntét követően pedig lekapcsolják a világítást.

A rendszerrel helyiségenkénti gazdaságos fűtésszabályozás valósítható meg. Ha a fűtés/hűtés vezérlését összekötjük az ablakok nyitásérzékelőivel, akkor minden ablaknyitásra a fűtés/hűtés lekapcsol a szobában. Az ablakok bezárásával a fűtés beindul, és a beállított értékig fűti a helyiséget. Hűtés esetén a hőmérséklet-szabályozás fordított irányban valósul meg. Fényérzékelővel összerendelve egy adott megvilágítási érték alatt felhúzza, egy magasabb érték felett pedig leengedi a redőnyöket, illetve a lamellákat automatikusan zárja, vagy a megfelelő szögbe állítja be. Szélérzékelővel figyelve a külső időjárást, vihar esetén a külső árnyékolók, függönyök, redőnyök automatikusan felhúzódnak.

A KNX érzékelők automatikus funkcióváltását az idő függvényében lehet vezérelni. Riasztás esetén a riasztási programnak megfelelően a helyi jelzőkészülékek (sziréna, villogó) működtetése és a távoli diszpécserközpontnak küldött jelzés mellett a KNX automatikusan felkapcsolja a lámpákat, a redőnymotorok felhúzhatják a redőnyöket. Tűz esetén a KNX rendszer a füstérzékelők jeleit a diszpécserközpontba továbbítja, és aktiválja a riasztórendszert. A rendszer több telefonszámot tárcsáz, és megadja a tűz keletkezésének pontos helyét. Tűz esetén a központból kapott jelek alapján automatikusan vezérelheti az adott ajtók nyitását, a füstelvezető ablakokat, a szellőzők lezárását, egyes részek teljes vagy részleges feszültségmentesítését és a vész-, illetve biztonsági világítás bekapcsolását.

Bonyolult igények sem akadály

A terhelésmenedzsment a villamos energia felhasználásának és elosztásának optimális irányítását jelenti. Az áramszolgáltatóval kötött szerződés meghatározza, hogy a fogyasztó maximálisan mennyi villamos teljesítményt vehet fel a hálózatból. A KNX rendszer megfelelő programozásával a beépített teljesítmény függetlenné válhat a vételezhető teljesítmény korlátjától, mivel túllépés esetén egyes alacsonyabb prioritást élvező berendezések átmenetileg lekapcsolhatók.

A KNX rendszer használatával a hálózati feszültség kimaradása esetén a szünetmentes tápláláshoz általában elegendő csak egy erősáramú elosztóhálózatot telepíteni. A fogyasztók csoportosítását, prioritásfüggő vezérlését a KNX rendszer el tudja végezni az előre beprogramozott feltételek szerint. A technológia használatával tehát bonyolult felhasználói és üzemeltetői igények teljesíthetők anélkül, hogy a kiépített rendszer túl bonyolulttá válna, a beruházási költségek sem nőnek irreálisan, miközben az üzembiztonság megmarad.