Feltalálták a lézerkibocsátó kontaktlencsét
A brit tudósok által kiötlött kellék jelentheti a személyazonosítás jövőjét.

Az Egyesült Királyágban brit tudósok egy csoportja tehenek szemgolyójára helyezve sikeresen tesztelt egy bizonyos saját fejlesztésű, hipervékony, rugalmas, lézerkibocsátó hártyát.

 A mozgatható lézer új lehetőségekkel kecsegtet az adatbiztonság területén.

A természetes formában egyébként nem létező lézerfény egyebek mellett a mozgások lekövetéséhez vagy a különböző területek feltérképezéséhez rendkívül hasznos eszköznek számít. Különböző mérések folyamán, illetve a sebészeti beavatkozások során olykor akár nélkülözhetetlen is lehet.

A stabilitáshoz a legtöbb lézernek szilárd alátámasztásra van szüksége, így nehéz rugalmas felületekre applikálni őket. A tudósok egy, a Nature nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya alapján most mégis felül tudtak emelkedni a problémán. Az általuk kifejlesztett, matricaszerű, lézersugárzó membrán immár puha és görbe felületekre is felvihető.

Miután a tudósok kiszámították, hogy a lézer feltöltéséhez és a működtetéséhez mennyi fényre van szüksége, a membránt kék fénnyel „felhízlaták”, majd pedig a szemgolyókra egy kontaktlencsére tapasztva applikálták az anyagot. A látószervek ezt követően zöld lézercsóvát bocsátottak ki magukból.

A membránlézert a későbbiekben akár személyazonosító eszközként is fel lehet majd használni, de optimális esetben akár bankjegyekre vagy egyéb dokumentumokra is felvihető lesz.