Feltalálták a gyógyszerkihordó robothernyót
Félreértés ne essék, az emberi szervezeten belül közlekedik az eszköz.

Apró, a szervezeten belüli közlekedésre hivatott robothernyót terveztek a Hong Kongi Városi Egyetem (City University of Hong Kong) tudósai.

A kis szilikoneszköznek több száz, egy milliméter hosszú lába van, és az elektromágneses irányíthatóság érdekében mágneses részecskékbe takarózik. Számos végtagjával akár vér vagy nyálka borította csúszós felületeken is könnyedén megkapaszkodik.

Wang Zuankai, a Gépészmérnöki Tanszék professzora jellemezte a kreatúrát: „Az emberi test belsejében lévő különböző szövetek egyenetlen felülete és változó textúrája megnehezíti a szállítást. A többlábú robotunk a különböző terepeken lenyűgözően teljesít, és így a szervezeten belül széles körű alkalmazási lehetőségeket kínál a hatóanyag-szállításra.”

A kutatócsoport azt is kimutatta, hogy ha a géphernyó a lábánál tízszer magasabb akadályba ütközik, a testének egyik végét akár 90 fokos szögben is fel tudja emelni, és így bármilyen korláton keresztül tudja verekedni magát. A saját testsúlyának százszorosát is elbírja, és az alkalmazott elektromágneses frekvencia növelésével a haladását is könnyedén fel lehet gyorsítani.  

 „Különösen nagy teherbírása, hatékony mozgása és jó akadálylegyűrő képessége a millirobotot rendkívül alkalmassá teszi a mostoha körülmények közötti tevékenységek elvégzésére is. Segítségével az emésztőrendszeren keresztül pontosan a kijelölt helyre lehet továbbítani a hatóanyagot, illetve orvosi vizsgálatokat is el lehet végezni vele – magyarázta Dr. Shen Yajing, a kutatás vezetője. – Azt reméljük, hogy a következő két-három évben egy biológiailag lebomló robotot is létre tudunk hozni, amely a gyógyszerleszállítási küldetését követően felszívódik” – tette hozzá a szakember.