hirdetés
hirdetés

E-mobilitás

Feltalálójuk vágná sutba a lítiumion-akkumulátorokat

Napjainkban a 94 éves szakember biztonságosabb, olcsóbb és hatékonyabb elemek kifejlesztésén fáradozik.

hirdetés

A 94 éves John B Goodenough-nak nem elég, hogy az Oxfordi Egyetem falán már most is kék tábla bizonyítja elévülhetetlen érdemeit a lítiumionos akkumulátor koncepciójának kidolgozásában.

A Texasi Egyetemen a fizikus és csapata most szilárd elektrolitra épülő elemek kialakításán munkálkodik, hogy a „lobbanékonyabb” elődjüknél megbízhatóbb és egyáltalán „jobb” verziókat hozzon létre. Az újfajta akkumulátor cellái éghetetlenek és látszólag elég robusztusak ahhoz, hogy elviseljék a nagyszámú töltési ciklust, és a jelenlegi li-ion-celláknál háromszor akkora az energiasűrűségük. Az új cellák üveg elektrolitok és egy alkálifém anód kombinációját használják, ami sokkal több töltést tesz lehetővé károsodás nélkül.

Az akkumulátor rendkívül jól tűri a hideget; ez a tény számos kilométerrel megfejelheti a fagyban közlekedő elektromos autók hatósugarát.

Goodenough megfogalmazása szerint: „A költség, a biztonság, az energiasűrűség, a töltési és kisütési ciklusok mennyisége, illetve az élettartam kritikus szempontok az akkumulátorral hajtott autók használatának szélesebb körű elterjesztésében. Meggyőződésünk, hogy a felfedezés számos, a mai akkumulátorokkal járó problémát meg fog oldani.”

John B. Goodenough (Forrás: Gizmodo)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Gizmodo, Index)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés