Felszerelték a „szupereszközt” a NASA marsjárójára
A lézeres készülék a vörös bolygón a múltban esetlegesen előforduló élet nyomai után fog kutakodni.

A NASA mérnökei egy lézeres készüléket telepítettek a Mars 2020 roverre, amelynek célja a vörös bolygó szikláiban és talajában található szerves vegyületek tanulmányozása lesz. Az űrügynökség által csupán csak „szupereszközként” emlegetett szerkezet konkrétan az élet nyomai után fog keresgélni a Mars felszínén.

A SuperCam Mast-Unit elnevezésű egységet a mérnökök Kaliforniában, a NASA Sugárhajtás Laboratóriumában (Jet Propulsion Laboratory, avagy JPL) telepítették fel a marsjáróra.

A rendszer számára kamerája, lézere és spektrométere teszi lehetővé az apró sziklák és ásványok kémiai összetételének felderítését. A „látása” igencsak éles, egy ceruzahegy méretű kőzetet például akár hat méter távolságból is meg tud vizsgálni. Lézere a kőzetek szétmorzsolásával könnyíti meg, hogy az összetételüket ki lehessen elemezni.

A SuperCam-et amerikai, spanyol ás francia tudósok közösen fejlesztették ki, és június 25-én csatlakoztatták a roverhez. A műveletre egy tökéletesen steril szobában került sor, hogy a Mars 2020 a vörös égitestet ne fertőzze meg földi baktériumokkal.