Félrement a Perseverance első kőzetminta-vételi kísérlete
A NASA roverje által hazaküldött adatok alapján a zsákmány számára fenntartott tartály üres maradt. A szakemberek jelenlegi sejtése alapján a kudarcot nem hardveres meghibásodás okozta.

Első nekifutásra sikertelenül próbált meg mintát venni a Marsot beborító regolitból a NASA Perseverance nevű „robotterepjárója”.

A rover mintavételi és eltároló rendszere (Sampling and Caching System) a saját, két méteres robotkarja végére szerelt üreges fúrófejet és ütvefúrót veszi igénybe a gyűjtögetéshez. A járműnek elméletileg 43 titán csövet kellene megtöltenie a Jezero krátert beborító porral és kövekkel.

A „zsákmányolás” procedúrájának egyik legfontosabb mozzanata az, amikor egy szonda a mintavételi csőben felméri az összeszedett kőzet térfogatát, az első akció után azonban a műszer a tartályban nem talált semmit.

Az első furat (Forrás: NASA)

A rovert irányító misszió keretében az amerikai űrügynökség most összeállít egy tudóscsapatot, hogy a kudarc okára valamiképpen fényt derítsenek. Az egyik első lépésként a szintén a robotkar végére applikált, WATSON (WideSle Topographic Sensor for Operations and eNgineering) nevű képalkotó eszközzel felvételeket fognak készíteni a Mars talaján ejtett friss üregről.

A szakemberek első gyanúja szerint a kudarcot nem hardveres probléma okozta, valószínűleg csak arról van szó, hogy a kőzet nem a várakozásoknak megfelelően reagált a mintaszerzési kísérletre.

Akárhogy is van, a következő fúrásra csakis a történtek gondos kielemzése után kerülhet sor.