Marsi helikopter: felpörögnek az események
Számot adott marsi helikopterének küszöbön álló teendőiről a NASA. Az Ingenuity legkorábban április 8-án emelkedhet fel először a Mars talajáról.

A rotoros jármű a Perseverance rover hasához csatlakoztatva még február 18-én érkezett meg a vörös bolygóra. A marsjáró az Ingenuity-t a Jezero-kráterben egy nagyjából 100 négyzetméteres területen fogja lehelyezni.

Komplexitása miatt csak maga a telepítés körülbelül hat napot vesz majd igénybe.

Miután a rover a helikoptert gyöngéden letette, arrébb gurul, hogy ne takarja el a Napot az Ingenuity a napelemei elől.

A tesztrepülés teljes folyamatát a NASA körülbelül 31 nap alatt kívánja majd lezavarni.

Ha minden a tervek szerint halad, az első etapban megközelítőleg 3 méter magasan 30 másodpercig fog röpködni a helikopter. Ugyanezt a műveletet a NASA ideát a Földön csak vákuumkamrákban és laboratóriumokban tudta végrehajtani a szerkezettel. A gép az első bevetést követő 30 napban még négy további, hasonló, rövid missziót fog teljesíteni.

A Mars atmoszférájában folytatott repülést számos szokatlan tényező nehezít meg.

Ilyen például a kisebb gravitáció vagy a „hígabb” légkör, de a legnagyobb kihívást valószínűleg a különösen alacsony, olykor akár -90 Celsius fokig is lesüllyedő hőmérséklet fogja jelenteni.

MiMi Aung, az Ingenuity küldetésének projektmenedzsere szerint mindenesetre az elmúlt hat évhez hasonlóan a céljuk természetesen most is az lesz, hogy az összes eléjük gördülő akadállyal megküzdjenek.