Felokosíthatja börtöneit Hongkong
A büntetés-végrehajtási intézetek intelligenssé tétele súlyos tehertől szabadíthatná meg a dolgozóikat.

Jelenleg számos kihívás létezik, amelyekkel meg kell küzdeni a börtönök vezetőinek. Az elítéltek gyakran ölre mennek egymással, magukban is hajlamosak kárt tenni, illetve a becsempészett kábítószerekkel is sokszor kiütik magukat. Nem csoda, hogy a létesítmények „operátorai” számára rendkívül fáradságos munka figyelemmel kísérni az eseményeket, és éppen emiatt Hong Kong nagy terhet venne le a vállukról, ha a börtönöket a jelenleginél jobban itatná át a digitalizációval.

Egy új koncepció alapvetően három technológiával könnyítené meg a dolgukat.

Először is a fogvatartottak mindegyike kapna egy csuklópántot, amely a hollétük nyomon követése mellett az életfunkciókat is monitorozná. Így a tisztviselők azonnal értesülhetnek, ha a rabok például valami miatt megsérültek, vagy rosszul lettek.

Az elgondolás részét képezné még egy videó analitikus kamerarendszer, amely észlelné a normálistól eltérő viselkedési „mintákat” (pl., amikor egy rab összeesik), és rögtön értesítené a tisztviselőket a helyzetről.

A harmadik elem egy robotkar, amely a fegyencek székletét átvizsgálva a becsempészni kívánt objektumokat (pl. drogok) azonosítani tudná.

Komoly probléma, hogy a testi épség megóvása céljából begyűjtött biometrikus adatokkal esetlegesen vissza is lehet élni. Ha ezt a problémát sikerül áthidalni, a korszerűsített hongkongi létesítmények a világ többi büntetés-végrehajtási intézete számára is mintául szolgálhatnak.