Fellőtték a félbillió forintos kommunikációs műholdat
Az AEHF-4-et az amerikai légierő megbízásából a Lockheed Martin építette meg.

Nagy sikert könyvelhetett el szerdán a United Launch Alliance (ULA) nevű amerikai repülőgépipari óriáscég. A vállalat a kilövéshez csaknem tökéletesen ideális környezeti feltételek mellett bökkenő nélkül tudta felbocsátani az űrbe Atlas V 551 rakétáján az AEHF-4 nevű szatellitet.

Az ULA élőben közvetítette az eseményt, amelynek a legizgalmasabb részét az alábbi videón is meg lehet tekinteni:

Az Advanced Extremely High Frequency (AEHF) „termékvonalba” illeszkedő kommunikációs műholdat az amerikai légierő hozta létre, hogy biztonságosabb kommunikációt biztosítson az amerikai katonai vezetés és a haderő között. Az űreszköz értéke becslések szerint 1,8 milliárd dollár (kb. 500 milliárd forint).

„Az Egyesült Államok és szövetségesei szárazföldi, tengeri és légi haderejének támogatása céljából ez a legújabb szatellit immár teljes globális lefedettséget biztosít az AEHF rendszer számára – állítják az ULA prominens képviselői. – Az AEHF-4 […] a régi Milstar konstellációnál 10-szer nagyobb kommunikációs átviteli sebességet kínál.”

Az új szerkezetek éppenséggel fel is váltják az amerikai légierő Milstar műhold-konstellációját. Az AEHF-vonal létrehozása a Lockheed Martin feladata volt.