hirdetés
hirdetés

Relativity Space

Felívelhet a rakétanyomtatás

Becses ajándékot kapott egy additív gyártással foglalkozó startup az amerikai légierőtől.

hirdetés

Értékes ajándékot kapott egy hároméves startup az amerikai légierőtől. A rakétanyomtatással foglalkozó Relativity Space jogosítványt szerzett a szervezet Cape Canaveral-i bázisán megtalálható Launch Complex 16 nevű kilövő komplexum használatára. Az más kérdés, hogy a helyszínt 30 éve nem használja senki. Amennyiben az ifjú cég a rakétakilövéseket rendszeresíteni tudja, a szerződést akár 20 évre is kiterjeszthetik.

Mint írtuk, a Relativity Space profilja, hogy additív gyártással rakétákat állít elő. A 3D-nyomtatás technológiájának előnye, hogy gyors és hatékonyabb kialakítású, kevesebb mozgó alkatrésszel rendelkező, és így időtállóbb hordozóeszközöket lehet megépíteni vele. A startup a Stargate nevű printerét használja fel az alkotáshoz. A fémekkel dolgozó berendezés akkora, mint egy kisebb épület.

A Stargate nyomtató (Forrás: Relativity Space)

Most a legfontosabb feladat, hogy egy komplett rakétát kinyomtassanak, és fellőjék az űrbe. A tervek szerint Terran 1 nevű első ilyen űreszközét a csapat 60 nap alatt fogja létrehozni. Egy maximum egy és negyed tonna tömegű szállítmány alacsony Föld körüli pályára állítására lehet majd alkalmas a szerkezet. A Relativity Space egyik nem titkolt célja, hogy később a Marson is rakétanyomtatásba kezdjen, ami – lássuk be – rövid távon azért nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés