Felgyorsulhat a szállítmányozás villamosítása
A logisztikai szektor szénlábnyomának rohamos és radikális csökkenését idézheti elő egy Xos nevű vállalat elegáns akkumulátortöltő megoldása.

Elektromos meghajtású kamionflották működtetéséhez gyárt mobil töltőállomásokat egy Xos nevű cég. Az új megoldás azt jelenti, hogy a logisztikai cégeknek, nem kell többé várniuk a megfelelő útmenti infrastruktúra kiépítésére ahhoz, hogy a jelenlegi járműveiket áram meghajtású modellekre cseréljék.

A Xos Hub nevű állomások tulajdonképpen rugalmas, bárhová gyorsan kitelepíthető energiatároló és töltőrendszerek. Ezek a megtermett, „áramszolgáltató” egységek egyszerre öt elektromos jármű kiszolgálására alkalmasak, saját magukat pedig komótos tempóban a hálózatról tudják megszívni villamos energiával.

A Xos Hub (Forrás: Xos)

A nagyjából két parkolóhelyet foglaló Xos Hubok felhőalapú vezérlő- és biztonsági rendszereinek üzemeltetéséhez szükséges áramot a tartályok tetején elterülő napelemek biztosítják.

A tagbaszakadt akkumulátorok első verziója egy 8,5 méter hosszú pótkocsin terpeszkedik el, és 700 kilowattórányi tárolókapacitással rendelkezik. A tervek szerint a jövőben egy 10, illetve egy 20 töltőaljzattal megszórt változattal is gazdagodik majd a kínálat. Bár az alapmodell konnektoronként maximum 25 kilowatt teljesítmény leadására lesz alkalmas, az eljövendő generációk várhatóan jóval tágabb keresztmetszettel fognak dolgozni.

Ugyan a rendszer tesztelési fázisa még nem ért véget, a Xos Hub értékesítése még az idei évben megkezdődhet.