Felfedezték a szén idáig ismeretlen fázisát
A Q-szénre keresztelt anyag természetes körülmények között valószínűleg csak egyes bolygók magjában fordul elő.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói felfedezték a szilárd szén egyik új fázisát, amelyet aztán Q-szénnek neveztek el. A fázisok egyazon anyag eltérő formáit jelentik, és ezekből a tudósok a szénnek mostanáig kettőt – a grafitot és a gyémántot – ismertek. A mostani felfedezést egy tanulmányban mutatták be. Az értekezés egyidejűleg egy olyan módszerről is beszámol, amellyel az új szénmódosulatot szobahőmérsékleten gyémántszerű szerkezetek előállításához használják fel.

„Ezúttal megteremtettük a szén egy új, szilárd fázisát” – mondta egy sajtóközleményben Jay Narayan, a tanulmány vezető szerzője. – „Néhány bolygó magja az egyetlen hely, ahol a természetben esetleg előfordulhat.”

A Q-szén ferromágneses, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos hőmérséklet alatt külső mágneses tér nélkül is mágneses lehet, amit Narayan és csapata egyenesen sokkolónak talált.

„Egyáltalán nem gondoltuk, hogy ez lehetséges” – mondta.

Egyetlen hordozót használva, a kutatók lézersugarakat alkalmaztak az amorf szén felhevítéséhez, majd pedig hirtelen lehűtéséhez, amely annyiban különbözik a grafittól és a gyémánttól, hogy nem rendelkezik szilárd struktúrával.

Az eljárást mindössze egy atmoszféra, vagyis a környező levegőével egyező nyomás alatt végezték el. A folyamat végeredménye a Q-szén, amelyet a tudósok különböző hordozók használatával és a lézerimpulzus irányának megváltoztatásával tovább módosíthatnak, hiszen a szén hűlési sebességének kontrollálásával gyémántszerű struktúrákat hozhatnak létre.

A felfedezés után gyémánt nanotűket és mikrotűket is előállíthatnak a szakemberek, a lehetséges alkalmazási területek pedig a gyógyszerek szervezeten belüli célba juttatásától az erősáramú elektronikáig igen sokfélék lehetnek.