Felettébb sokoldalú a Harvard csótánya
A HAMR nevű szerkezet bizonyos szempontból akár hároméltűnek is tekinthető.

Ha rajongunk a rovarok ihlette robotokért, a Harvard Egyetem HAMR nevű kreatúrája bizonyosan rabul ejti majd a szívünket.

A kicsi eszköz számára szárazföldön, vízen, illetve a víztestek fenekén sem jelent gondot az előrehaladás.

A mesterséges csótány tömege mindössze 1,65 gramm, és mind a négy lába párnára támaszkodik. Ezek a részben elsüllyedő párnák biztosítják a felületi feszültség által kiváltott felhajtóerőt, amikor a robot vízre bocsátja magát, és így megakadályozzák, hogy alábukjon. Mi több akár 1,44 gramm rakományt is elbír úszás közben. A folyadék felszínén a párnák alsó részén található lapátokkal tud előrehaladni.

Szükség esetén a HAMR áramot bocsát a vízre, amellyel a folyadék felületi feszültsége megszakad, a robot pedig lemerül. A tengerfenéken úgy mozog, mintha csak a szárazföldön sétafikálna. Egy „parylene” nevű polimerből készült, vízálló bevonat akadályozza meg, hogy zárlatos legyen.

A visszatérés a szárazföldre már keményebb dió, mivel a HAMR-nak ugyanazon a (víz)felszínen kell keresztülverekednie magát, amely nemrég még lebegésben tartotta. Az alkotói éppen ebből a célból erősítették meg a mellső lábainak erőátvitelét, és puha párnákat applikáltak rájuk, ami így együtt átrendezi a mászáskor keletkező súrlódást. Egyelőre csak rámpa segítségével tud kikászálódni a vízből az „emberkéz alkotta” rovar.

Feltalálói a HAMR legfrissebb verzióját a Nature Communications című folyóiratban megjelent tanulmányukban jellemzik részletesebben, de az alábbi videó is közérthetően mutatja be a működési elvét.