Felélénkíti űrbéli aktivitását Kína
Saját űrközpontjában található saját indítóállványáról indított saját űrállomására saját rakétáján saját teherűrhajót az állam.

Április 20-án a Vencsang űrközpontban található indítóállványról az űrbe bocsátotta Tiencsou-1 nevű teherűrhajójával felszerelt, Hosszú Menetelés 7-re keresztelt rakétáját Kína. A kilövés az ország űrállomásainak karbantartása és folyamatos ellátása szempontjából számít korszakos jelentőségűnek.

A népköztársaság épp csak fellőtte a maga China-sat-16 kommunikációs műholdját, máris a célegyenesbe kanyarította momentán legfontosabb orbitális küldetésének kivitelezését, melynek keretében a Tienkung-2 űrállomáshoz csatlakoztatható kozmikus járművel hajtóanyagot szállít a fent köröző létesítményhez.

A Tienkung-2 2016. szeptember 15-én a Csiücsuan műholdkilövő központjában rugaszkodott el a Földtől. Egy hónappal később egy kétszemélyes Sencsou-11 dokkolt az építményen, ahol is a tudósok egy hónapot töltöttek el az egyterű laboratóriumban.

Az űrállomás azóta üresen áll.

Egy személyzettel működő űrállomás fenntartásához az élelmiszerek, az üzemanyag, a fogyóeszközök és a pótalkatrészek utánpótlása épp olyan fontos, mint az embereké. Kína igyekszik olyan szinten begyakorolni a procedúrát, hogy idővel az űrben permanensen tartózkodó csapatok zökkenőmentes és állandó ellátására is képes legyen. Mind ennek érdekében az állam a China Academy of Space Technology-t (CAST) bízta meg a konkrét célra kifejlesztett Tiencsou nevű teherűrhajó-vonal megtervezésére és megépítésére.

Küldetése során a Tiencsou-1 állítólag számos alkalommal rá fog csatlakozni a Tienkung-2-re, melyek alkalmával üzemanyagot fog továbbítani a létesítményre. Kína történetesen így kívánja demonstrálni az automatizált szállítási feladatokban fellelhető kompetenciáját.