hirdetés
hirdetés

Urnák

Feláldozták vagy sem a csecsemőket?

Nem csecsemőáldozat helyszínét, hanem csecsemők és magzatok temetőjét találták meg Tuniszban, az egykori Karthágó területén. Más kutatók azonban vitatják ezt. A kutatások újjáélesztettek egy régi vitát.

hirdetés

Karthágót a Kr. e. 9. században alapították türoszi pun telepesek. A Kr. e. 6. századra kereskedelmi „nagyhatalom” lett. A Kr. e. 5. századtól a Kr. e. 2. századig sorozatos, véres háborúkat folytatott előbb a görögökkel, majd a rómaiakkal Szicíliáért és más területekért. Végül azonban elbukott. A régészek a múlt század elején kezdték meg az egykori városállam rendszeres feltárását. Ekkor bukkantak a különös urnákra az úgynevezett Tophet-temetőben, amelyet Kr. e. 700 és Kr. e. 300 között használtak.

Az urnák több ezer elhamvasztott csecsemő, fiatal kecske és bárány maradványait rejtették. A temető nagyobb volt, mint egy focipálya és kilenc temetkezési szintet különítettek el feltárásakor. Bizonyos történeti források alapján eddig úgy vélték, hogy a gyereket feláldozták az isteneknek. Görög és római történetírók azt írják, hogy a papok elvágták a csecsemők torkát és tűzbe dobták őket.

Jeffrey Schwartz, a Pittsburgh Egyetem munkatársa kutatócsapatával az urnákban talált 540 egyed fogait és állkapocscsontját elemezte. Kiderült, hogy nagy részük még magzat vagy párnapos újszülött korban meghalt, vagyis meg sem érte azt a kort, hogy feláldozható lett volna az isteneknek. Schwartz a LiveScience-nek azt is elmondta a történeti forrásokat a karthágóiak ellenségei jegyezték fel amolyan ellenpropagandaként.

Patricia Smith, a jeruzsálemi Héber Egyetem antropológusa azonban vitatja Schwartz eredményeinek összegzését. Szerinte a Tophet nem szokványos temető, a LiveScience-nek elmondta, itt már 1 hónapos kortól áldoztak csecsemőket. Ráadásul szerinte a hamvasztás miatt sérülhettek annyira a megmaradt csontdarabok, hogy ma már nehezen vizsgálhatók pontosan. Smith azt is kétli, hogy az elhalt csecsemőket automatikusan hamvasztották volna.

Olyan magas volt ugyanis a csecsemőkori halálozási arány, hogy a gyermekek 1-2 éves koráig nem is igazán alakult ki kötődés hozzájuk. Ráadásul Smith szerint a karthágóiak, mint hajós nép, a fát igen nagyra becsülte, csak indokolt esetben használhatta hamvasztásra.

Karosszékben
A Biblia is említi a karthágóiak fő istenének, Baálnak felkínált gyermekáldozatokat, vannak olyan leírások is, hogy a gyermekeket saját szüleik vitték a paphoz, aki ünnepélyes szertartás közepette feláldozta őket, majd a kis tetemeket az istenszobrok kinyújtott karjára helyezték, ahonnan a meggyújtott tűzbe gurultak a kis testek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[115651] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés