Féknyomok a német gazdaságban
Bár fenyegető recessziót még nem emlegetnek, de a német nagyvállalatok vezetői egyre gondterheltebben tekintenek a következő esztendőre. Ezzel szemben például a szerszámgépgyártó Gildemeister stabil piaci növekedéssel számol a jövő évben.

Míg a nyár folyamán az úgynevezett reálgazdaság legnagyobb részében még nem lehetett érezni az adósságválság kihatásait, mára az első féknyomok láthatóvá váltak. Az október 27-én, a válság sürgős megoldására összehívott brüsszeli EU-s csúcs másnapján elhangzott nyilatkozatokban a német autógyártók óvnak a túlzott növekedési várakozásoktól. Pánikról még közel sincsen szó – de egyes cégeknél nagyobb hangsúlyt helyeznek az elővigyázatosságra.

– Az alapvető helyzetmegítélésünk 2012-re: visszafogottabb dinamika, de semmiképpen sem recesszió – foglalta össze az autóiparra vonatkozó előrejelzést Bodo Uebber, a Daimler pénzügyi igazgatója. A Lufthansánál ugyancsak mélyülnek a gondok okozta barázdák. Az elhúzódó gazdasági bizonytalanság visszafogja az ágazat növekedési kilátásait. Ezt már Stephan Gemkow pénzügyekért felelős Lufthansa-vezér jelentette ki ugyanazon a napon, miután napvilágot láttak a harmadik negyedév mutatói. A legrosszabbtól nem kell tartani, de véleménye szerint a környezet határozottan kedvezőtlenebbre fordul.

A gépiparnak nincs oka az aggodalomra

Az attól való félelem, hogy egy újabb pénzügyi krízis áterjedhet a reálgazdaságra, nem teljesen alaptalan. Még túl frissen él az emlékezetben a kereslet hirtelen visszaesése az amerikai Lehman Brothers beruházási bankház 2008-as csődjét követően. Az euróövezeti országokban jelentkező adósságválság és a gyengélkedő bankok a bizonytalanságot a gazdaság kiterjedt szektoraiban újra megnövelték. A recesszió visszatérésével kapcsolatos félelmek az október 19-ei uniós csúcson hozott döntések ellenére sem kerülnek le még sokig a napirendről. Jeremy Batstone-Carr, a Charles Stanley tőzsdei elemzője az elkövetkező két évre továbbra is elképzelhető forgatókönyvnek tartja a recessziót az eurózónában.

Az autóipar most felkészültebb

A Lehmann csődje után súlyos veszteséget elszenvedett autógyártók ennek ellenére nem tartanak a korábbiak megismétlődésétől, hanem úgy vélik, tanultak a tapasztalatokból, és jobban felkészültek minden eshetőségre. Az erőteljes fellendülést azonban valószínűtlennek tartja a Daimler pénzügyi főnöke. És ha a következő évben az ágazatban lefelé ívelés következne be, arra jobban felkészültnek látja a vállalatát. Bodo Uebber szerint manapság a bevételi szerkezet kiegyensúlyozottabb, a költségmegoszlás kedvezőbb, a készletek kisebbek.

A Volkswagennél hasonlóan felkészültebbnek érzik magukat, de nem minden aggodalom nélkül tekintenek a jövőbe. – A konjunktúrával kapcsolatban fennálló bizonytalanság miatt továbbra is szorosan követjük a gépjárműpiacok változásait világszerte – mondta Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke a harmadik negyedéves számok közreadásakor. De az eurózónában jegyzett nem minden autógyártó lép be jelentős féknyomok nélkül az új esztendőbe.

A Vokswagen konkurensének számító PSA Peugeot Citroen október 26-án jelentette be – a várható eredmények nyilvánosságra hozásával párhuzamosan – 6000 munkahely felszámolását, amit a piaci körülményeknek szeptember vége óta történt további rosszabbodásával, valamint a kontinensen egyre határozottabban mutatkozó árnyomásnak a nyereségességre gyakorolt kedvezőtlen hatásával magyaráztak a vállalatnál. A múlt heti uniós csúcson a görög adósságállomány egy részének elengedéséről és a bankok feltőkésítéséről hozott döntések várhatóan hozzájárulnak a helyzet világosabbá válásához. A világ legnagyobb vegyipari konszernje, a BASF igazgatótanácsának elnöke, Kurt Bock minden esetre a döntések után optimistábban látja a jövőt.

Van, akinek jól megy

– Ez lehet a „régóta várt nagy áttörés”, amely eloszlathatja a bizonytalanságot – mutatott rá Kurt Bock. Azonban a vezetése alatt álló vállalattól is gyengülő növekedési dinamikáról érkeztek hírek. A vásárlók óvatosabban hozták meg döntéseiket, csökkentették a készleteiket, és részben elhalasztották rendeléseiket az esetleges árcsökkentések reményében – áll a BASF közleményében. Más ágazatokra mindezek ellenére a viszonylagos gondtalanság jellemző.

A szerszámgépgyártó Gildemeister stabil üzleti növekedésre számít a jövő évben. Ez év első kilenc hónapjában 50 százalékkal növekedett a vállalat rendelésállománya, és az ágazat szeptember végén tartott legjelentősebb seregszemléjén, az EMO szakvásáron annyi gépet értékesítettek, mint még soha. Mindez az elemzőket is meglepte. A konjunkturális bizonytalanság ellenére a Gildemeister mindezidáig nem igazolja a törést a szerszámgépes szegmensben beérkező megrendelések pozitív trendjében – mondják a német BHF bank elemzői. Azonban a Gildemeisternél is óvatosak: a világméretű adósságválság egyelőre nem prognosztizálható hatásai miatt a teljes 2011-es évre vonatkozóan még az első kilenc hónap kiváló eredményei után sem tudnak konkrétabb előrejelzéseket adni.