Fejlesztés új megközelítéssel: Eplan Platform 2.6
Az innovációs kultúrában rengeteg példa található az új megközelítésekre, a megszokottól eltérő gondolkodásmódra. Ezt tükrözi az Eplan Platform új verziójában megjelent számos technikai fejlesztés is.

Angol, német, japán és kínai: az Eplan eddig csak 17 nyelven „beszélt”. A legújabb, 2.6-os verzióban azonban már a török is felkerült a szoftver által kínált nyelvek közé – nem utolsósorban azért, mert az Eplan már 2014 óta működtet saját leányvállalatot Isztambulban. Ráadásul a most már 18 nyelven használható Eplan Platform legújabb, 2.6-os verziójában a felhasználók újabb jelentős, a mindennapi munkába könnyen integrálható mérnöki eszközökkel könnyíthetik meg a tervezést. Ezek közé tartoznak a sorkapocstervezés és az adatkezelés új funkciói, a tömlők és csővezetékek ábrázolása a hidraulikai tervezésben, illetve az optimalizált informatikai integráció.

Sorkapocslécek feldolgozása és kezelése közben a felhasznált csatlakozópontok könnyen ábrázolhatók. Ezen túlmenően az automatikusan vagy manuálisan megadott jumperátkötések is könnyen azonosíthatók. A felhasználónak ezenkívül lehetősége nyílt arra is, hogy a sorkapocs aktuális státusát úgy jelenítse meg, ahogy az a böngészőben ábrázolásra kerül. Ide tartozik az új verzió egy másik kiemelkedő újítása is: az új csatlakozásorientált nézet gyorsan képes megjeleníteni, hogy mely sorkapocs-csatlakozások szabadok és hozzáférhetők. Az új funkciók mellett a tervezés általánosan is egyszerűbb lett, jelentősen felgyorsítva a mérnöki munkát.

Projektkezelés és projektadatok A gyors beviteli szűrő használata leegyszerűsíti a projektek és a projektadatok kezelését. Az alprojektek szabadon definiálhatók és elmenthetők, ami nagyobb rugalmasságot jelent a névkiosztásban is. A felhasználók például az alprojektek mentése és tárolása helyett frissíthetik a fő projektet is, amely így naprakésszé válik. A projektstruktúra kezelése során az egész projekt helyett bizonyos struktúrákra is rákereshetünk, és meg is változtathatjuk azokat, ami jelentősen leegyszerűsíti a projekt felügyeletét. A nyomtatott vagy PDF-formátumú oldalak sorrendjének meghatározása is érezhetően felgyorsult – vagyis a felhasználók ezen a területen is jelentős előnyöket élvezhetnek a használat során.

Csővezetékezés/tömlővezetékek 3D-ben Hidraulika és pneumatika, hűtés- és kenéstechnika: számos alkalmazás során szükséges a közegek (például levegő vagy olaj) szállítására szolgáló csövek vagy tömlővezetékek használata. Az Eplan Pro Panel kiegészítő modult tartalmazó Eplan Fluid Professional használatával a csövek és a hidraulikus vezetékek közvetlenül 3D-s nézetben jelennek meg, teljes szerelési elrendezésben. A tervezők ennek segítségével módosíthatják az eredeti elrendezést, ha a tömlővezetékek kívánt hossza azt megköveteli. A csőgeometria egy külső csőhajlító szoftverbe történő eljuttatására egy külön exportfunkció is rendelkezésre áll.

Előzetes tervektől a részletes tervezésig Számos új funkciót optimalizáltak a fejlesztők, hogy az Eplan Platform egyszerűbben integrálhatóvá váljon az ügyfelek meglévő folyamataiba. Az Eplan Preplanning már a külső forrásokból származó adatok importálását is lehetővé teszi. A beérkező adatok importálás előtti ellenőrzése az előnézeti funkcióval lehetséges. A különbségek gyorsan felismerhetők, sőt a korábban törölt objektumok is könnyen megtalálhatók és eltávolíthatók az előzetes, illetve a részletes tervezésből. Ennek köszönhetően a következő lépésekben javul az adatkonzisztencia és a műszaki tervezés adatfolytonossága – az előzetes tervezéstől egészen a részletes tervekig.

Erősebb IT-integráció A felhasználókezelés is jelentősen leegyszerűsödött: új felhasználók létrehozása helyett a meglévő felhasználók importálhatók az IT-infrastruktúrába. Az Eplan-felhasználói jogok menedzselésének lehetősége az Active Directoryval is bővült. Leegyszerűsödött az SQL-adatbázisok használata is: elérhetővé vált a rendelkezésre álló SQL-adatbázisok listája, amelyből kiválasztható a megfelelő adatbázis.