hirdetés
hirdetés

Fejek alatt testek

A Húsvét-sziget hatalmas kőfejeinek mélyen a földbe rejtve testük is van. Ezt sokan vitatták, a kutatók most bizonyítottak.

hirdetés

A kétkedők meggyőzésére – és főként a szobrokat emelő nép történetének alaposabb megismerésére – a több mint 800 szobor közül kettőt most a Húsvét-sziget Szobor Program (Easter Island Statue Project/EISP) kutatói teljes egészében feltártak. A végeredmény a régészeket is megdöbbentette. Kiderült, hogy a törmeléket, amely vállukig belepte a szobrokat, nem szándékosan hordták oda, hogy megtámasszák vagy esetleg védjék vele a testet.

A természet, a zord időjárás fedte be a vállukig az évszázadok alatt a szobrokat. A szobrokat állítók a köves talajba lyukakat vájtak, abba farönköket állítottak körbe, majd a kőalkotásokat kikövezett talapzatra állították kötelek és a farönkök segítségével. A szobrokra különböző geometriai mintákat véstek. A csendes-óceáni szigetet polinéz törzs lakta, történetük máig homályos.

Jelenleg a kutatók azt feltételezik, hogy a világ egyik legelszigeteltebb lakott szigetére, amelyhez a legközelebbi lakott sziget, a Pitcairn-szigetek több mint 2000 kilométerre, Chile partjai – amelyhez a sziget napjainkban tartozik - pedig több mint 3500 kilométerre van, tutajokon, vakákon érkeztek. A polinézek megtéve a nyílt óceánon ezt a vakmerő utat, szinte azonnal nekiláttak szobraik kifaragásának. És ez vezetett bukásukhoz is, amikor ugyanis 1722-ben az első európai, a holland Jacob Roggeveen húsvét napján (innen az elnevezés) a szigetre érkezett, azt tapasztalta, hogy az óceánnak háttal, sorban állnak hatalmas fejek rajtuk furcsa kőkalappal, de fa szinte már csak elvétve akadt.

Mindet kivágták a szobrok felállításához, felborítva ezzel a sziget ökológiai egyensúlyát. Jo Anne Van Tilburg, az EISP vezetője weboldalukon leírta, nagy mennyiségben fedeztek fel vörös pigmentet is a szobrok körül, vagyis feltehetően az alkotások eredetileg színesek voltak. A legfontosabb felfedezésnek azonban azt tartja, hogy a kőalapzat, amelyeken a szobrok álltak, egyik kövébe félhold alakot karcoltak a tutajokat, vagyis a vakákat jelezve, amelyekkel a szigetre érkeztek.

A szobrok vésett díszítései között is találhatók vakák. Tilburg szerint nagyon is valószínű, hogy nagyon szoros kapcsolat lehetett a szobrokat állító csoport és a vakák között, feltehető tehát, hogy a szigetre érkezők emelték a gigantikus alkotásokat. 

Karosszékben

Nem tudni, mikor állították a szobrokat, nem tudni, honnan érkezett ide az úgynevezett rapanui népesség, van, aki úgy véli Ázsiából, de persze érkezhettek Dél-Amerikából is. Tulajdonképpen azt sem tudni, miért állnak itt ezek a szobrok, háttal az óceánnak, Jacob Roggeveen úgy látta, hogy a helybéliek szertartásokat végeztek előttük. De azt is csak találgatják, hogy kiket ábrázolnak ezek az olykor 10 méter magas, több mint 80 tonna súlyú gigantikus szobrok: isteneket vagy saját törzsi vezetőiket?
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[109977] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés