hirdetés
hirdetés

Történelem

Fejébe keresztet véstek, belehalt

A házban 10 éve forgalmas zöldség-, gyümölcspiac működött, 900 évvel korábban lovagok és orvosdoktorok forgolódtak benne.

hirdetés

A keresztes hadjáratok (1099-1291) idején a mai Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében működött kórház nagyon jó állapotban megmaradt részét azonosították izraeli régészek. Azt eddig is lehetett tudni, hogy valahol a környéken állt a johanniták kórháza, de a szeméttörmelék és az átépítések miatt nem tudtuk azonosítani a pontos helyet – mondta el Amit Re’em ásatásvezető, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) munkatársa a Jerusalem Postnak.

A kórház egy része 1457-ben egy földrengésben leomlott, de a megmaradt részben az állatcsontok tanúsága szerint állatokat tartottak. A jelenkorban egészen 2000-ig forgalmas piac működött a falak között, míg tulajdonosa, a Grand Bazaar Company el nem határozta, hogy éttermet nyit benne, ezért kezdték meg régészeti átvizsgálását. Re’em a a Jerusalem Postnak elmondta, a most azonosított rész az eredeti kórháznak csak egy töredéke, a johanniták gyógyító helye legalább 1,5 hektáros területet foglalt el.

Latin és francia nyelvű források őrizték meg a lovagok kórházának emlékét. Ezekből kiderült, hogy a johanniták (más néven Jeruzsálemi Szent János ispotályos rend, a későbbi máltai lovagrend) kórháza nagy és jól szervezett volt. Tagjai eleinte a csapatok mögött haladtak, és gyógyították a betegeket és a sebesülteket, később már fegyvert is ragadtak. Jeruzsálemi kórházukban elkülönítve ápolták a rászorulókat betegségük fajtája és súlyossága szerint.

Re’em szerint a forrásokból kiderül, hogy vészhelyzetben a kórház képes volt egyszerre 2000 beteget is ellátni vallástól függetlenül, és az orvosok között arab gyógyítók is voltak, akiktől a keresztények sokat tanultak, hiszen ebben az időben az arab orvoslás jóval fejlettebb volt, mint a nyugati. Ennek illusztrálására Re’em két esetet idézett a forrásokból. Egy ízben egy beteg azzal állított be, hogy a lába megsérült. A keresztény orvos azt mondta, hogy le kell vágni a fertőzés megelőzésére, az arab orvos viszont egy hatékony krémet javasolt. Végül a lábat levágták és a páciens belehalt.

Egy másik alkalommal egy nő fejfájásra panaszkodva kereste fel a kórházat. Az arab orvos kiszáradást állapított meg a keresztény doktor szerint viszont a nőt az ördög szállta meg, ezért kopaszra levágatta a haját és egy keresztet vésett a nő fejébe, amibe persze belehalt. A kórház árvaházként is működött, az elárvult csecsemőket felnevelték, akik felcseperedvén vagy a kórházban dolgoztak vagy katonáskodtak. 

Karosszékben
A johanniták a keresztes lovagok 1291-es végső vereségével Ciprusra, majd 1310-ben Rodosz szigetére mentek. A szigetet a 16. században a magyar történelemben is jól ismert Szulejmán szultán nyomására hagyták el, ekkor költöztek Siracusába, majd Máltára, ahol szintén építettek egy nagy kórházat. Mintegy 250 éves függetlenség után előbb Napóleon, majd a britek foglalták el a szigetet. A lovagrend Triesztbe, majd Rómába költözött, 1991 óta Máltán is működhetnek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[135014] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés